Farce MajeureDe start van de Nederlandse Televisie was op 2 oktober 1951, vandaag precies 70 jaar geleden. De Zoetermeerse lokale omroep LOZ (Lokale Omroep Zoetermeer) begon later, in 1975. Van die eerste jaren is weinig bewaard gebleven, maar 1977 trad Farce Majeur op in Meerzicht, LOZ maakte hiervan een filmpje.

 
Nadat minister Peter Joseph Engels (KVP) van CRM in 1973 had besloten dat Zoetermeer een van de gemeenten zou gaan worden die kon gaan experimenteren met lokale omroep begon de Lokale Omroep Zoetermeer (LOZ) op 15 maart 1975 met haar eerste tv-uitzending. De uitzendingen werden gemaakt door vrijwilligers samen met een door de NOS uitgeleende regisseur. De tv-studio aan de Fokkerstraat werd een aantal dagen na de eerste uitzending grotendeels door brand verwoest waarna het weer werd hersteld. Deze tv-uitzendingen gingen door tot het najaar van 1978 waarna er alleen met de radio-uitzendingen, die op 21 augustus 1976 waren begonnen, verder werd gegaan.


Op 20 mei 1977 maakte de LOZ opnamen in het wijkcentrum Meerzicht tijdens de opening van de Zoetermeer Stadslijn. In het wijkcentrum traden toen de makers op van het satirische televisieprogramma Farce Majeure: Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. Ze brachten onder meer het lied ‘Dat is uit het leven gegrepen’ ten gehore.

Bron foto: Wikipedia

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-