kIMG 0950Komende zondag, 26 september  kunt u weer meedoen aan de maandelijkse gratis rondleiding in de Natuurtuin.Op iedere 4e zondag van de maand zullen ervaren natuurtuingidsen u bekende en minder bekende plekjes van de Natuurtuin laten zien. En iedere maand ziet deze parel van het Westerpark er anders uit. 

Hoewel het prachtige weer eerder doet denken aan zomer dan herfst is dit seizoen in de natuur wel degelijk begonnen. De weelderige plantengroei neemt af, bladeren krijgen een andere kleur en zaden en vruchten zien we alom. Opvallend zijn natuurlijk de forse exemplaren van de gewone berenklauw en andere schermbloemigen zoals de pastinaak en de engelwortel. En ondanks hun verwantschap zijn ook nu bij de zaden de verschillen tussen deze soorten goed herkenbaar. Maar ook de struiken en bomen zijn aan het einde van hun jaarlijkse cyclus.  De wilde appels torsen hun vruchten, de goudkleurige vruchten van de mispel en de rode vruchten van de gele kornoelje – geel  vanwege de bloemen in het vroege voorjaar- hebben nog niet echt de aandacht getrokken van de vogels. Dat geldt overigens  niet voor de wilde appels die op sommige plekken duidelijk sporen vertonen van vogelsnavels….

Niet alles is echter uitgebloeid zo geven de blauwe cichorei en de gele  grote teunisbloem nog volop kleur aan het insectenveldje en kIMG 0969trekken ze ook nog steeds insecten aan. Al wandelend komt u wellicht ook de in onze streken de heel zeldzame wijngaardslak tegen. Waarschijnlijk ooit een keer achter gelaten door een bezoeker en sindsdien niet meer vertrokken. 

Honden mogen de Natuurtuin niet in. Voor gebruikers van  scootmobielen,  rollators en wandelwagentjes is de wandeling niet geschikt. Via een aparte ingang is voor  hen een deel van de Natuurtuin wel toegankelijk. 

Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt echter hogelijk op prijs gesteld.
De wandeling die ruim een uur duurt begint om 14.00 bij het Infobord tegenover de plek waar ’t Westpunt stond. 

Meer over de Natuurtuin en de mogelijkheid om als vrijwilliger bij te dragen vindt u op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-