oorlogskruis onderscheiding2Burgemeester Michel Bezuijen reikte op dinsdag 14 september postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis én het Ereteken voor Orde en Vrede uit aan de nabestaanden van de heer R.J. Nolten. Zijn zoon nam de onderscheidingen in ontvangst.

Het Ministerie van Defensie kent postuum de onderscheidingen toe aan de heer R.J. Nolten als blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden tijdens zijn diensttijd in het voormalige Nederlands-Indië in de periode van 1940 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific.

De heer R.J. Nolten werd op 27 juli 1921 geboren in Yogyakarta (Indonesië) en diende tijdens zijn diensttijd in het voormalige Nederlands-Indië. Burgemeester Michel Bezuijen ontving de nabestaanden van de heer R.J. Nolten op het Stadhuis voor de bijzondere uitreiking. De zoon van de heer R.J. Nolten mocht de onderscheidingen en versierselen behorende bij het Mobilisatie-Oorlogskruis én het Ereteken van Orde en Vrede in ontvangst nemen uit handen van burgemeester Michel Bezuijen. De heer R.J. Nolten overleed op 7 juli 2014.

 

 oorlogskruis onderscheiding2  oorlogskruis onderscheiding2

Bijzondere onderscheidingen

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding, ingesteld door Koningin Juliana in 1948 en bestemd voor Nederlandse militairen en andere Nederlandse onderdanen die tussen 6 april 1939 en 3 september 1945 militaire werkzaamheden hebben verricht in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat uit een paars/oranje lint en het versiersel uit een vierarmig bronzen kruis met op de achterzijde de tekst ‘Den Vaderlant ghetrouwe’.

Koningin Wilhelmina stelde in 1947 het Ereteken voor Orde en Vrede in. Het ereteken wordt toegekend aan de militairen van de drie toenmalige krijgsmachtonderdelen en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger die in het toenmalige Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 tenminste drie maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Het ereteken is van brons en heeft de vorm van een achtpuntige kompasster.

Fotograaf: Remco Koers

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-