Iedereen vertelt verhalen, de hele dag door. Je vertelt hoe je dag is geweest, haalt herinneringen op over vroeger, je geeft een presentatie op school of op je werk. Geschiedenis werd lange tijd vertellend doorgegeven, je zou haast vergeten dat vertellen ook echt een kunst is.

De Zoetermeerse verhalenvertellers Janneke Tanja en Kitty Legtenberg beheersen deze kunst van het vertellen en weten hun publiek van begin tot eind geboeid te laten luisteren. Janneke Tanja: “Vertellen is het mooist vak van de wereld. Je geeft mensen de kans om in deze hectische wereld, waarin alles snel en flitsend moet zijn, gewoon eens even een tijdje stil te zitten, niks te doen behalve te luisteren. Met woorden en mimiek neemt een verteller die luisteraars vervolgens mee in de mooiste wereld die er bestaat: die van hun eigen fantasie. Iedereen ‘ziet’ het verhaal daar anders, maar toch beleef je samen één avontuur.”

Kitty tijdvoorverhaalKitty Legtenberg: “Als kind al was ik gek op sprookjes en had het geluk dat mijn oma deze liefde met mij deelde. Ook mijn kleuterjuf was een geweldige sprookjesverteller.De wondere wereld van de verhalen bleef maar lonken in boeken, ballet, muziek, film, langspeelplaten en... het radio­programma van meester Verteller Willem de Ridder! Meesterverteller …. Dat wilde ik worden! Maar hoe wordt je dat?
In ieder geval door veel te vertellen en bijvoorbeeld in een vertelkring samen te vertellen en te oefenen.”

 

Er was eens…

janneke tijdvoorverhaalOok Janneke kreeg de liefde voor verhalen en sprookjes van haar oma, als kind gaf oma haar een paar oude sprookjesboeken die stukgelezen werden totdat de kaft er bijna af viel. Als puber verdwenen de boeken in een doos in de kast. Want als je pakweg 16 bent, dan is sprookjes lezen niet echt cool natuurlijk.
Janneke: “Jaren later kwam ik die doos weer tegen. Herlas die oude verhalen. En ontdekte toen dat er iets speciaals gebeurd als je verhalen niet leest, maar er naar luistert. Dan gaat je fantasie nóg meer aan de slag, en beland je pardoes midden in een verhaal. Je zíet het gewoon gebeuren.
En ze zelf vertellen? Dat is misschien nog wel leuker… Want dan kan je dus je luisteraars mee op reis nemen in hun eigen verbeelding, en zie je iedereen genieten.
Inmiddels vertel ik al ruim 20 jaar verhalen, aan iedereen die maar luisteren wil. Soms dol-dwaas, soms super serieus. En heel vaak begint dat dan gewoon met: ‘Er was eens…’”

 

Tijd voor een verhaal

Samen met Zoetermeer Actief en de Bibliotheek Zoetermeer maakten Janneke en Kitty ‘Tijd voor een verhaal’, een project waar 12 vertelde verhalen opgenomen worden op video om ze zo beschikbaar te maken voor een groot publiek aan kinderen.

Het eerste verhaal zal vanaf woensdag 15 september, 15 uur, te zien en beluisteren zijn via de website van Zoetermeer Actief.

 

-advertenties-

-goede doel-