95824448 7D87 42F3 9129 61AF1E6629A5Geurende klei in prachtige felle kleuren die geheel bestaat uit natuurlijke producten. De Zoetermeerse Marjolein van der Heiden bedacht en ontwikkelde het product. Door de toevoeging van een geur worden de zintuigen van kinderen extra geprikkeld en gestimuleerd.

Leuke illusie 

Een wortel kleien die naar sinaasappel of een appel die naar aardbei ruikt. Een leuke illusie voor je zintuigen en een mooie toevoeging aan de ontwikkeling van kinderen. Het idee voor de geurende klei kreeg Marjolein bijna drie jaar geleden toen ze, samen met  haar kinderen, zelf klei maakte voor een middagje kleien. Wat zou geur een leuke toevoeging zijn om naast  fantasie, motorische vaardigheden ook zintuigen te prikkelen, bedacht ze toen.

Na onderzoek bleek dat de klei die Marjolein voor ogen had niet op de markt was, waarop ze besloot van haar idee een product te gaan maken. Ze ontwikkelde een zachte klei in vier verschillende geuren. Naast haar eigen kinderen liet ze de klei  via een marktonderzoek testen door andere kinderen waaronder kinderen met motorische problemen. De reacties waren zo positief dat Marjolein besloot naast haar baan een eigen bedrijf te starten: Geurklei.

Grondig getest

Omdat  het product klei valt onder de categorie speelgoed moet het aan strenge CE-markering voldoen voordat het op de markt gebrachtSchermafbeelding 2021 09 10 om 13.34.26 copy mag worden. Marjolein liet niet alleen de klei maar, ook de verpakking grondig testen, beide werden volledig goedgekeurd. Naast deze goedkeuring laat Marjolein elke nieuwe geur die ze ontwikkelt nogmaals testen. Het belangrijkste deel van de klei, de geur, wordt door Marjolein bepaald en getest. De geur moet namelijk naast herkenbaar zijn voornamelijk lang blijven hangen. De geur komt vooral goed vrij op het moment dat er zuurstof bij komt en je het kneedt. De klei is met natuurlijke ingrediënten gekleurd, die niet afgeven.

Nodigt de klei niet uit om op te eten?  Marjolein: ”Naast de waarschuwing op de verpakking hebben weinig kinderen die de klei hebben getest, geprobeerd de klei te eten. De klei bevat ook veel zout dus is ook niet lekker. Mocht de nieuwsgierigheid toch te groot zijn om te proeven dan is het niet schadelijk, juist vanwege alle natuurlijke ingrediënten.”

Zeven nieuwe geuren

Schermafbeelding 2021 09 10 om 13.33.27E8996E71 EF8C 4D6C 8D7C 5331E63B3A78Het ontwikkelen en fabriceren van de klei heeft door de corona pandemie vertraging opgelopen omdat de grondstoffen een tijd lang moeilijker verkrijgbaar waren. Nu dat probleem is verholpen kan Geurklei echt van start. Aangemoedigd door haar gezin, die meedenken en ruiken, heeft Marjolein nu vier geuren op de markt gebracht: aardbei, framboos, bosbes en sinaasappel. Geur nummer vijf Lemon is er net aan toegevoegd. “Daarnaast worden er momenteel zeven nieuwe geuren getest en heb ik alweer ideeën voor nieuwe geuren. Ook zijn we druk bezig met geuren die bij bepaalde seizoenen passen”, vertelt Marjolein enthousiast. Momenteel is ze druk bezig scholen en kinderdagverblijven kennis te laten maken met de klei. De klei is door de CE-markering goedgekeurd voor kinderen van alle leeftijden, Marjolein adviseert zelf vanaf twee jaar.

Zelf thuis kleien met de klei?  De Geurklei is te koop via Whatsapp (0798886652), Facebook  en Instagram. Per potje of een leuk probeerpakket met vier gekozen geuren samen. Vanaf vrijdag 10 september ligt Geurklei ook bij de Bruna in de Dorpsstraat voor het eerst in de winkel.-advertenties-

-goede doel-