politielogo op auto 3 copyHet totaal aantal misdrijven in Zoetermeer blijft dalen: in de eerste zes maanden van 2021 was de daling 10%. Helaas is het aantal van één van de High Impact Crimes, geweld, wel gestegen. Opvallend is dat dit niet over huiselijk geweld gaat, wat in de coronacrisis verwacht werd.


Volgens burgemeester Bezuijen is niet geheel duidelijk waar deze stijging, van 13 naar 17 incidenten, door veroorzaakt wordt. Het aantal woninginbraken daalde wel, met 30% naar 54 inbraken in de eerste helft van dit jaar. Deze daling is opvallend, van 2019 naar 2020 was ook al wel een daling te zien, maar toen van 6%.
Opvallend zijn ook de enorme toenames van de gevallen van zakkenrollerij en zedenmisdrijven, met respectievelijk 176% en 100%. Nou moet hierbij wel vermeld worden dat het om relatief kleine aantallen gaat, het aantal gevallen van zakkenrollerij steeg bijvoorbeeld van 6 naar 16, percentueel geeft dit dan een enorme stijging.
Omdat de coronacrisis nog niet voorbij is, verdienen overlastmeldingen speciale aandacht. Drie vormen van overlast kenden vorig jaar een stijging van het aantal meldingen: geluidsoverlast, overlast van personen en overlast door jeugd. In de eerste zes maanden van 2021 zijn van deze drie categorieën de meldingen gedaald. Ook het aantal meldingen van burenruzie is gedaald. Met maar liefst 69%. Alleen de categorie overlast door personen kent een toename: met 4%.
Het aantal meldingen van verwarde personen blijft ook in de eerste helft van 2021 stijgen. Die stijging is 38%.

 

Jeugdcriminaliteit

In Zoetermeer was sprake van drie, overlastgevende, jeugdgroepen. De aanpak op jeugdgroep één is inmiddels afgesloten, er is hier geen sprake meer van overlast. Ook in de wijk waar jeugdgroep twee actief is, is het momenteel rustig. De extra maatregelen die zijn genomen voor een buurt waar veel onrust was, blijven van kracht.
De derde jeugdgroep is een groep, die al langere tijd in beeld was. De keuze is gemaakt om de regie bij het Openbaar Ministerie en politie te beleggen. Alle interventies gericht op zorg en hulp voor de (overgebleven) leden van deze groep hebben helaas minimale resultaten opgeleverd. De groep wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-