floris alkemade rijksbouwmeesterArchitectuurPunt Zoetermeer vertoont op 14 september in samenwerking met het CKC Zoetermeer de documentaire: ‘De Rijksbouwmeester – de kracht van de verbeelding’. De film duurt een uur en aansluitend zal er een stadgesprek zijn met een klein panel van deskundigen op het gebied van stadsinrichting.

Als onderdeel van de cultuurzomer Zoetermeer kun je deze film en het stadsgesprek gratis bijwonen. De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw. In die rol waakt hij over de architectonische kwaliteit van de (monumentale) rijksgebouwen zoals het Binnenhof en Muiderslot en geeft hij advies over heikele kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening. Per 1 september heeft Floris van Alkemade het ambt van Rijksbouwmeester verlaten en is Francesco Veenstra gestart. Het werk van Floris van Alkemade is fraai vastgelegd in de documentaire ‘De Rijksbouwmeester – kracht van de verbeelding.’

De camera van filmmaker André de Laat volgde Alkemade drie jaar lang achter de schermen. In de film is hij te zien op de zolders, in de kelders en bouwputten van de rijksgebouwen waar hij verantwoordelijk voor is. En op de zolder van zijn eigen woning waar de kracht van de verbeelding alle ruimte krijgt. Zo ontstaat een persoonlijk portret en een inspirerend filmmozaïek.

Na de film volgt het gesprek tussen het publiek en de experts over maatschappelijke aspecten van architectuur en de leefomgeving. Vernieuwing van woonwijken staat immers in Zoetermeer op de agenda. Vergrijzing, zorg, eenzaamheid, ruimte voor (spontane) ontmoeting en een gezonde woonomgeving. Kunnen de sociale structuren versterkt worden met kleine aanpassingen in de inrichting van de wijk? Hoe wordt de stad intelligenter en leuker zodat iedereen er terecht kan zonder sociaal geïsoleerd te zijn? Het zijn voorbeelden van vragen waarover deze avond gepraat wordt. 

Het panel dat graag met het publiek in gesprek zal gaan bestaat uit de volgende personen:

Arjen in ‘t Veld – Bureauvijftig, Willem Hermans – stedenbouwkundige en schatbewaker, Johan Roelofs – stadsbouwmeester Zoetermeer, Ellen Perik – Gebiedsmanager gemeente Zoetermeer, Janine Otten – Jane Architectuur.

Reserveren via www.architectuurpuntzoetermeer.nl is noodzakelijk.

Datum: 14/09/2021
Tijd: 19:30-21:30 uur
Locatie: CKC & partners theaterzaal, Leidsewallen 80, Zoetermeer

Toegang documentaire is gratis.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-