weer augustus3Net als juli bracht de voorbije oogstmaand augustus zeer gematigd zomerweer. Desondanks was de zomer als geheel, dankzij een recordwarme juni, aan de warme kant.

Augustus startte in de eerste week met een afwisseling van wolken en zon waarbij het kwik rond of iets boven de 20 graden lag. De tweede week bracht het mooiste weer van de maand met meer zon en warmte hoewel er op de 10e flink wat regen viel. In deze periode (de 12e) werd in onze stad ook het maximum van de maand gemeten van net geen 25 graden. Dat betekent dus ook dat augustus geen enkele zomerse dag (laat staan een tropische) scoorde; voor zo’n laag maximum in augustus moeten we tot ver in de vorige eeuw teruggaan!

De derde week kende een paar herfstachtige dagen. Op de 17e werd het bijvoorbeeld nauwelijks 17 graden en op zowel de 20e als de 21e viel er ruim 10 mm regen. In de slotweek werd het weer wat warmer met ruim 20 graden overdag en meer zon, hoewel het laatste weekend, en vooral zondag de 29e, erg tegenviel door een kille wind en motregen.

 weer augustus  weer augustus2

Augustus was tamelijk koel en aan de sombere kantweer augustus4

Gewend als we de laatste jaren zijn aan warm/heet zomerweer, viel de voorbije oogstmaand qua temperatuur dus tegen. Toch was de maand als geheel niet bijzonder koud: er waren redelijk veel warme dagen (20+ graden) en de nachten bleven zacht. De zon liet zich een stuk minder dan normaal zien terwijl het in onze stad -in grote tegenstelling tot met name Friesland- aan de droge kant was.

 

De zomer van 2021 was iets te warm

Omdat juli en vooral augustus wat betreft echt warm zomerweer tegenvielen zou je kunnen denken dat de afgelopen zomer als geheel slecht was. Dat klopt dus niet want hij was per saldo zelfs vrij warm wat vooral door de prachtige maand juni kwam. Door klimaatverandering zijn we de laatste twee decennia verwend door veel warmere zomers dan die in de vorige eeuw; zo zou bijvoorbeeld in de jaren 90 de huidige zomer als ronduit warm zijn getypeerd.

 

September maakt rustige start

Hogedruk maakt aan het begin van de eerste herfstmaand de dienst uit en dat zorgt voor een kalm weertype met een afwisseling van wolken en (vooral later meer) zon. Het is eerst 20 graden, maar in het eerste weekend van september komen daar nog een paar graden bij. De verwachtingen voor volgende week zijn onzeker, maar wie weet maakt september met een warm en zonnig vervolg nog iets goed van de matige augustus-zomermaand.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-