In 2020 was het precies 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Het Zoetermeerse Ebony Ensemble onder leiding van Michel Havenith besloot om deze muzikale grootheid te eren met een concert. Maar toen gooide corona roet in het eten.

Ardito Jan Evert Zondag Ebony Ensemble 202 08 02 vierkant"Aanvankelijk werd onze uitvoering van Eroïca van Beethoven uitgesteld naar het najaar, maar door de lock down kon ook dat niet doorgaan", zegt Michel Havenith. Maar van afstel wil hij niet weten dus nu staat de uitvoering van het bijzondere stuk wederom in de agenda van het Stadstheater.

Volgens Havenith is Beethovens derde symfonie een bijzonder stuk. "Het is een ingewikkelde compositie die oorspronkelijk voor een symfonie-orkest is gemaakt. Een paar jaar geleden zag ik een opname van een ensemble die de Eroïca speelde en dat vond ik verrassend goed klinken." Voor hem was het de trigger om het werk van Beethoven om te bouwen voor de bezetting van het Ebony Ensemble wat betekent 5 strijkers inclusief fluit, hoorn, klarinet en fagot. "Een fagot hebben wij in ons ensemble meestal niet maar dit werk gaat echt niet zonder fagot dus ben ik op zoek gegaan", aldus Havenith.

De Eroïca droeg Beethoven aanvankelijk op aan Napoleon. "Tot hij hoorde dat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, toen kraste hij de titel door. Hij deed dit zo hard dat hij door het papier heen ging. Je kunt dat nog zien op een foto van zijn muziekstuk", lacht hij. "Beethoven kon zich niet vinden in het keizerschap van Napoleon, maar was wel voor zaken als een verenigd Europa." Toch is niet alleen het onderwerp wat het zo bijzonder maakt. Dat is vooral de muziek. "Beethoven was vernieuwend in zijn tijd. De Eroïca is virtuozer dan wat daarvoor is gemaakt. Het stuk is technisch moeilijk met snelle tempi. Het is mooi en lyrisch, maar tegelijkertijd heel woelig en met veel dissonanten. Het is ook echt een uitputtingsslag voor de musici."

Op 11 september kunt u in het Stadstheater genieten van de Eroïca van Beethoven uitgevoerd door het Ebony Ensemble. De voorstelling is in de grote zaal van het Stadstheater. Kaarten via www.stadstheater.nl

Tekst: Hélène Ouwerkerk
Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-