zonnenbrand smeren copyLekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen  kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: Hoe blijf je zolang mogelijk genieten van jouw zonnige bruine huidskleur.

Je bruine zonnige huidskleur is mooi. Het geeft je huid een mooie glow en je zomerjurkjes staan ook veel leuker. Maar wist je dat het ook een hele belangrijke functie heeft. Het beschermt je lichaamscellen tegen de stralen van de zon. Je bruining cellen oftewel je melanocyten zorgen voor deze bescherming. Zij gaan als dakpannetjes over je lichaamscellen liggen.
Ik hoor mensen altijd wisselend praten over hoe lang zij hun bruin getinte huidskleur vasthouden. Sommigen zijn het gelijk bij thuiskomst kwijt en sommigen hebben in de winter nog een licht tintje. Wat kan jij nu zelf doen om je bruin getinte huidskleur vast te houden?

Tip1: Bereid je huid voor
Voordat je de zon in gaat start je met het scrubben van je huid. Je verwijdert op deze manier de dode oppervlakkige huidcellen. Gebruik bijvoorbeeld een heerlijke zeezout korrel met etherische oliën. Verzorg na de scrub je huid met een voedende hydraterende crème. De crème kan nu goed intrekken en verzorgen. Een huid die goed gehydrateerd is houdt langer zijn kleur vast.
Ik adviseer het voorbereiden met scrubben 1 a 2 dagen van tevoren te doen, voordat je de zon in gaat. Even afhankelijk van de gevoeligheid van de zon. Ga je toch nog dezelfde dag in de zon, let op je huid, die kan sneller verbranden.

Tip 2: verzorg de huid na het zonnebaden
Na een dagje strand voedt je huid daarna dan goed. Verzorg je huid met een voedende kalmerende crème en bodylotion. De huid heeft het wel zwaarder gehad door de zon dus verzorg je huid goed.


Tip 3: Gebruik een factor 30/ 50
Een goede factor van je zonnebrandcrème is belangrijk voor de bescherming van je huid, maar ook voor je mooie bruine kleur. Het gebruik van een factor 30/50 zorgt ervoor dat je langzaam bruin wordt. Hierdoor worden de bruinings cellen goed geactiveerd ipv te snel bruin worden. Wanneer de huid verbrandt en hierna bruin wordt, verliest hij snel zijn bruine kleur. Ik adviseer om de huid te beschermen in de zon met een factor 30 of factor 50. Dit is afhankelijk van je huidtype, hoe lichter je huid van kleur, hoe hoger de factor. De huid kan je na gewenning aan de zon met een factor 20 beschermen.

Tip 4: Eet lekker fruit
De zonnestralen geven een zachte warmte in en op de huid. In de huid worden extra vrije radicalen gevormd, dit zijn moleculen die een atoom missen. Wanneer er teveel vrije radicalen worden gevormd ontstaat er onder andere een versnelde huidveroudering en kunnen er verkeerde cellen ontstaan. Het vormen van vrije radicalen is een proces dat altijd aanwezig is, maar door de zon worden er veel meer vrije radicalen gevormd. Wat kan jezelf doen om dit proces af te remmen? Eet voldoende fruit, van blauwe bessen, perziken tot mango. In de zomer is er genoeg variatie van lekker fruit. Fruit bevat naast vitamines antioxidanten. Zij geven de vrij radicalen het missende atoom waardoor het vrije radicaal onschadelijk wordt gemaakt. Dus ga je de zon in, eet lekker veel fruit.

Tip 5: Drink veel water
Het lichaam bestaat uit 60% water en onze lichaamscellen zweven in een waterige cellulaire matrix. Voldoende water drinken is dus belangrijk om het lichaam optimaal te laten functioneren. De zon droogt het lichaam en de huid uit. Drink op warme zonnige dagen extra water. Maak bijvoorbeeld een kan met verse munt en citroen. Zet het in de ochtend in de koelkast, dan heb je de hele dag lekker vers water met een smaakje.

Wat doe jij na een zonnige dag strand? En wat neem je mee na het lezen van deze blog? Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Je mag je reactie schrijven onderaan deze blog. Ik lees het graag en ik wens je veel zonnige dagen toe. Hoe blijf je zolang mogelijk genieten van jouw zonnige bruine huidskleur?

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-