afvalprikkerHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Straf als maatwerk.

Deze week te lezen over het voor de derde maal met teveel alcohol achter het stuur aangehouden worden of met een huurauto een wijk onveilig maken omdat je stoned bent, die berichtjes deden mij denken aan een recente ontmoeting met een agent.

Want nog niet zo lang geleden sprak ik een agent en al snel hadden we het over het straffen in Nederland. Het is een dankbaar onderwerp voor bij de BBQ en meningen hierover vliegen al dan niet voorzien van genuanceerde onderbouwing, over de verschillende sociale media. Meestal ongenuanceerd helaas. Onmachtig voorzien van duimpjes en rood aangelopen gele kogeltjes in overvloed. Wat ik persoonlijk betreur is dat zelfs teveel politici hun oren laten hangen naar de grootste schreeuwers als we het hebben over dat onderwerp. Ben ik dan tegen straf? Natuurlijk niet. Maar er komen maar weinig mensen uit de gevangenis zonder dat ze later weer vervallen in oude gewoontes. Maar terug naar de agent. Wat mij erg stak en aan het denken zette, was de opmerking dat hij erg gefrustreerd werd als iemand die een vergrijp had gepleegd, laten we zeggen een winkeldiefstal met tegenwerking bij aanhouding, waar uren politiewerk in was gestoken en dat die persoon diezelfde dag even later weer op straat liep. Of hij zag een bekende van hem een taakstraf uitvoeren al slapend op een bankje naast zijn schoffel.

Hij hield van zijn werk maar op die momenten even niet. Ik voelde met hem mee ondanks mijn visie op het rechtssysteem en strafmaat. Het zette mij wel aan het denken, zeker toen ik ook las dat er binnenkort bermafval verzameld gaat worden door verschillende groepen vrijwilligers. Natuurlijk Opgeruimd combineert komende zaterdag wandelen met afvalprikken in het Buytenpark.

Zou dat niet iets zijn voor een taakstraf? Ik denk het wel, maar dan geen veertig uur maar honderdvijftig kilo. Dan kan ik tenminste weer op mijn bankje zitten.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

 Lees ook: Geen-vergunning-voor-geuzenloop-2021

-advertenties-

-goede doel-