Afgelast geuzenloopHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Een loopje nemen met.


Geen Geuzenloop in Zoetermeer dit jaar. En maar hopen dat volgend jaar er nog deelnemers warm zullen lopen voor het dan misschien wel vergeten evenement. De coronamaatregelen treffen helaas en wederom de enthousiastelingen die een jaar lang hard of langzaam de ander of zichzelf voorbijlopen op de meest onlogische tijden, om dan uiteindelijk in een straffe strakke draf praktijkexamen dan wel opfriscursus te mogen doen in de kennis van de straatnamen van Zoetermeer. Dat ze als bijproduct ook nog eens meewerken aan een gezond lichaam zoals de beleidsmakers zo graag zien, ontgaat blijkbaar diezelfde mensen.

Moet ik kwaad zijn? Jazeker, maar niet op het besluit zelf. Dat begrijp ik nog wel. Teleurgesteld? Jazeker. Waarom? Het besluit is wars van alle logica en geeft een beeld van discriminatie van groepen. Het beetje geuzenbloed dat nog door mijn aderen stroomt moet gekoeld anders komt de stoom uit mijn oren. Mijn creatief brein, want heel misschien heb ik dat wel, wordt door het onderdrukken van burgerongehoorzaamheid, tot activiteit aangespoord. Misschien moeten wij hardlopers, ons indelen als zijnde F1 erg-hard-lopers en de straten van Zoetermeer opfleuren met grindbakken, strobalen, en stootkussens zodat er sprake is van een F1 racecircuit. Onderweg een kraam met niet alleen Red Bull maar ook schoenzolen en pitspoezen. Een paar tenten langs de kant van de weg voor de toeschouwers en we noemen het een tijdelijke camping voor één nacht. Of we gaan lopen met een bal aan de voet. Voor de ongeoefende mag die bal ook in de nek. En dan tribunes opzetten langs de kant van de weg zodat mensen halfnaakt, volgepakt gezellig dicht bovenop elkaar kunnen juichen en schreeuwen ter aanmoediging als wij langs komen rennen. Dat is toch veel effectiever als je een virus wilt verspreiden dan wanneer je als toeschouwer verspreid langs de kant gaat staan bij jouw voordeur zoals altijd bij de Geuzenloop? De cameraploeg Zoetermeeractief zetten we in als VAR. Het outbreakmanagementteam kan de beelden beoordelen of het niet ergens uit de hand loopt. Ach ja, ik verzin maar wat, wie niet?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

 Lees ook: Geen-vergunning-voor-geuzenloop-2021

-advertenties-

-goede doel-