9789464315844Zoetermeerse schrijver en dichter Theo van de Wetering maakte samen met zijn dochter Noor een muzikaal kinderboek ‘De Tovernotenboom’. Deze maand verscheen ook de Engelse versie van dit boek, wederom met de prachtige tekeningen van Noor.


Het kinderboek ‘De Tovernotenboom’ ontstond naar aanleiding van het muziekstuk “Phantasy Quartet” van de componist Benjamin Britten. Dochter Noor, naast illustrator ook hoboïst, voerde het stuk uit met het hobokwartet Driekwartplus, bestaand uit drie strijkers en een hoboïst.

De drie strijkers en een hobo groeiden in de fantasie van Theo uit tot drie trollen en een meisje. Langzaam maar zeker ontstond er een min of meer muzikaal verhaaltje over een door drie trollen (strijkers) belaagd meisje (m)Elodie (hobo) en een magische notenboom. Het bleek auteursrechtelijk echter niet mogelijk om het verhaal en de muziek te combineren, dus besloten Theo en Noor om het uit te geven als kinderboek: ‘De Tovernotenboom’. Het was een sprookje zoals een sprookje moet zijn, met de gruwelgriezel dat de Trollen op zoek gaan naar een ontbijt van malse kindertjes, maar ook met een goede afloop.

Theo en NoorToch bleek het verhaal nog niet helemaal af, bij Theo bleef het kriebelen en Engelse woorden kwamen boven, die nóg sprookjesachtiger aanvoelden dan het Nederlands. "In het Verre Bergenland (...)" werd aldus: "In the land of Far Away Mountains (...)"
Theo: “Dat Engels gaf de woorden voor mijn gevoel een ander karakter. Alsof dat land in het Engels veeeel verder lag, onherbergzamer en romantischer was. Iets wat meer nieuwsgierigheid uitlokte dan in het Nederlands:
Oh yeah, the Far Away mountains, what's going to happen over there? Tell us, please.”

Een vertaling is het niet geworden, dat werd iets stijfs en onmuzikaals. Maar een hertaling lukte wel en leverde ‘The Magic Note Nut Tree’ op. Een Tovernotenboom in het Engels, maar ook weer heel anders dan de Nederlandse versie.

Beide boekjes zijn te bestellen bij Boekscout.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-