proefpad balijStaatsbosbeheer is nog druk bezig met het herstel van de paden van het Balijbos in Rokkeveen. Zó! Zoetermeer vroeg aan het college of de paden, die nu slecht begaanbaar zijn voor rolstoelen of kinderwagens, deze zomer nog hersteld zouden worden. Dit blijkt niet het geval.

Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van de Balij en verantwoordelijk voor het herstel van de paden. De oorspronkelijke paden in de Balij bestonden uit beton- of menggranulaat die overgroeid raakten door gras. In 2009/2010 werd overgegaan op halfverharde paden van duomix. Sinds enkele jaren begint echter de toplaag van de wandelpaden los te laten en af te brokkelen. Staatsbosbeheer is daarom in 2019 een proef gestart met de aannemer om de toplaag te frezen en weer aan te trillen. Dit proefstuk had het gewenste resultaat; natuurlijk ogende half-verharde paden, vrij van kuilen en oneffenheden, met een kleine fractie die voldoende stevig was zodat juist ook mensen met rollator of scootmobiel de paden (weer) veilig konden gebruiken.
De wandelpaden in de Balij zijn echter gemaakt met verschillende varianten duomix, waardoor er verschillen in de ondergrond ontstonden. Bij ongeveer 20% van de paden zijn de deeltjes te groot en is het pad daardoor niet stevig genoeg.

Volgens de gemeente gaat het maar om 20% van de paden, maar dit zijn wél net de paden die direct tegen de woonwijk aan liggen en dus het meest gebruikt worden. Op deze paden is dinsdag 13 juli een nieuwe proef gedaan met het opnieuw frezen en aantrillen van de toplaag, zodat deze steviger wordt. Om het eindresultaat goed te kunnen beoordelen heeft het pad tijd nodig om onder invloed van regen verder uit te harden. Na de zomervakantie zal Staatsbosbeheer, de aannemer en de verhardingsleverancier weer aan tafel zitten om het vervolg te bespreken. In de tussentijd zullen alle drie de partijen het ‘proefpad’ met regelmaat controleren.

Foto: ligging van het proefpad in de Balij

-advertenties-

-goede doel-