Afvalbak overvolDe coronacrisis heeft gezorgd voor veel meer afval in Zoetermeer. Mensen die thuis moesten blijven gingen massaal opruimen en overtollige spullen weggooien. Maar ook het via internet bestellen van spullen zorgt voor veel, vooral karton, afval.

Wethouder Groeneveld laat de gemeenteraad in een memo weten dat het nog niet zeker is of de noodmaatregel waarbij het verplicht is om een afspraak te maken voor het zelfbrengdepot ná de crisis weer teruggedraaid zal worden. De maatregel werd ingesteld in verband met de grote drukte op het zelfbrengdepot aan het begin van de coronaperiode. De ervaringen met de nieuwe werkwijze zijn volgens Groeneveld positief, de bezoeken aan het zelfbrengdepot worden beter verspreid over de openingstijden. Hierdoor hoeven mensen niet meer te wachten en wordt afval beter gescheiden. Een nadeel is wel dat mensen hun afspraak niet kort van tevoren kunnen maken. Er wordt onderzocht hoe en of dit sneller kan.

 

Meer karton op milieu-eilanden

Sinds de coronaperiode wordt er veel thuisgewerkt. Ook zijn door sluiting van winkels veel aankopen via internet gedaan. De gemeente merkt dat de hoeveelheid afval die wordt aangeboden op de milieu-eilanden, en vooral de hoeveelheid karton, flink is toegenomen. Veel bestelde producten komen in een kartonnen verpakking, die vaak niet goed klein gemaakt en opgevouwen wordt door de bewoners. Het karton past hierdoor niet goed in de papierbakken of zorgt voor verstopping van de bakken.
De gemeente heeft al extra ophaalroutes ingesteld en elke dag wordt bij de milieu-eilanden gecontroleerd of er geen kartonnen dozen naast de containers zijn geplaatst.

 

Extra inzet

De gemeente verwacht een daling van het papier en karton afval na corona, maar zet toch extra in om de inzameling beheersbaar te houden. Zo wordt er een pilot gestart met een ondergrondse pers voor papiercontainers. Hierdoor wordt de capaciteit van de container tot zeker drie keer vergroot. Ook komt er een communicatiecampagne om bewoners erop te wijzen hoe zij op de juiste manier karton klein maken en aanbieden in de containers.
In samenwerking met de Binnenbaan gaat de gemeente zorgen voor het schoonhouden van de milieueilanden. Schone milieueilanden trekken minder snel vuil en bijgeplaatst afval aan. Ook komen er ‘containertuintjes’, waarbij rond de container plantjes worden geplaatst en gaat het mogelijk worden om een milieueiland te adopteren.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-