mesHet college wil een algemeen wapenverbod opnemen in de Algemene plaatselijke verordening Zoetermeer (APV). Het bezit en gebruik van wapens zoals messen neemt vooral onder jongeren toe. Het college wil een bestuurlijke boete instellen voor het wapenverbod van € 410,-.

Als de raad akkoord gaat met de wijziging van de APV wordt het in heel Zoetermeer verboden om ‘op een openbare plaats messen, knuppels, slagwapens of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt, te vervoeren of bij zich te hebben’. Het gewijzigde artikel 2:34a geeft wel als voorwaarde dat de wapens worden gebruikt om te dreigen of geweld te plegen.

Voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt, zoals een honkbalknuppel of sportzwaard, maar zo zijn ingepakt dat ze niet gebruikt kunnen worden, vallen niet onder het verbod. De context bepaalt in hoge mate of er sprake is van een overtreding van dit artikel. Met een geweer van de schietvereniging naar de les gaan mag wel, maar een broodmes meenemen naar een festival niet.
Het college wil met de maatregel verstoringen van de openbare orde voorkomen en het wapenbezit- en gebruik door met name jongeren ernstig terugdringen.

 

Boete

De bestuurlijke boete voor het wapenverbod wordt € 410,-, dit levert echter geen strafblad op omdat een bestuurlijke boete vanuit de gemeente opgelegd wordt en niet vanuit de politie. Messen nemen in de APV nog een bijzondere positie in, de gemeente kan hiervoor niet een bestuurlijke boete opleggen omdat de politie hiervoor al een boete heeft vastgesteld van € 350,- voor het bezit van bijvoorbeeld een stiletto, valmes of vlindermes. Omdat dit een boete vanuit de politie is, geldt hiervoor wél dat er een aantekening wordt gemaakt in het strafblad.

 

Actieplan Wapens en Jeugd

Zoetermeer doet sinds januari dit jaar als een van 15 gemeenten in Nederland mee met het Actieplan Wapens en Jeugd. Het plan is in november 2020 naar de Tweede Kamer verzonden en zet in op het terugdringen van het gebruik van (steek)wapens onder jongeren. Het wapenverbod in de APV is onderdeel van dit Actieplan, net als een oproep tot een regionale wapen-inleveractie. Verder wordt er actie ondernomen, samen met wijkpartners om risicojeugd(groepen) tijdig in beeld te krijgen en via wijkaanpakken zullen waar nodig preventieve maatregelen worden ingezet.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-