EikenprocessierupsNa een natte en koude meimaand zijn de eikenprocessierupsen nu snel tot ontwikkeling gekomen, de rupsen ontwikkelden zich traag dit jaar door de kou in het voorjaar. Nu krijgen deze rupsen echter weer de gevreesde brandhaartjes, die veel klachten veroorzaken.


Rond het Noord Aa zijn al verschillende nesten aangetroffen, rond het strand worden deze verwijderd. Ook nesten die worden aangetroffen in de buurt van scholen worden met voorrand weg gehaald. De gemeente kiest hierbij voor de methode van wegzuigen, dit is de meest natuurvriendelijke methode. Daarnaast zijn er ook vele nestkasten voor mezen geplaatst in bomen waar de rupsen vaak voorkomen. Deze nestkasten zijn onder andere bij het Noord Aa en het Burgemeester Hoekstrapark geplaatst.


Ruige bermen

Rond bijvoorbeeld het Noord Aa staan meerdere groenstroken met eiken, waar de eikenprocessierupsen graag nestelen. De gemeente past het maairegimes hier aan zodat er ruige bermen ontstaan. Dit is een natuurlijke barrière waardoor bezoekers niet dicht bij de eiken kunnen komen en zorgt voor meer biodiversiteit, planten en insecten waardoor er meer natuurlijke vijanden van de rups een kans krijgen zich te ontwikkelen.

 

Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad. De rupsen van deze nachtvlinder zijn geregeld in de lente en zomermaanden te vinden op de zomereik en soms ook op beuk en berk. De donkere rupsen hebben lange, grijzig-witte haren op roodachtig oranje wratten. De haartjes van deze rupsen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties als jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

 

Dit kunnen inwoners doen

Via de MijnGemeente app, het contactformulier of telefoonnummer 14 079 kunnen meldingen worden doorgegeven. De gemeente raadt inwoners ten sterkste af om de rupsen op te pakken of ze zelf te bestrijden. Als eikenprocessierupsen op bomen op eigen grond voorkomen, dan zijn inwoners wel zelf verantwoordelijk voor bestrijding met hulp van een deskundig bedrijf.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-