hennep1De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. Het gaat om vormen van fraude, witwassen van geld en de handel in drugs. De resultaten van de aanpak over 2020 zijn nu bekend.

Burgemeester Michel Bezuijen: “Vorig jaar hebben we in de stad goede stappen gezet in het signaleren, voorkomen en aanpakken van ondermijnende criminaliteit. Maar we zijn er nog niet. De aanpak van ondermijning vergt een lange adem. Het vergt een intensieve aanpak samen met de Politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.” De burgemeester roept inwoners en ondernemers op om signalen van ondermijning te herkennen én te melden: “Inwoners kennen hun buurt het beste. Zij voelen en zien wanneer er iets niet in de haak is. Omdat ondermijning vaak niet goed zichtbaar is, zijn deze extra oren en ogen in de wijk belangrijk. Kijk niet weg, maar meld vermoedens, dat kan ook anoniem.”

 

Resultaten 2020

In 2020 is er €710.000 vermogen afgepakt van criminelen, lijkt er een einde te zijn gekomen aan de reeks van schiet- en geweldsincidenten bij nachthoreca en is een drugslab opgerold na meldingen van een vreemde geur op een bedrijventerrein. Ook werden 16 hennepkwekerijen opgerold.
Er is veel geïnvesteerd in de aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen, onder meer door toezicht en contact met ondernemers. De aanpak heeft gezorgd voor een beter beeld van ondermijning op bedrijventerreinen in Zoetermeer én het vertrek van een aantal malafide ondernemers uit de stad.

 

2021

De aanpak van ondermijning kent een lange adem. In 2021 wordt de aanpak van ondermijning versterkt door te onderzoeken of de invoering van een vergunningplicht op een risicovolle branche of gebied wenselijk is. Ook wordt het project ‘Dealbreakers’ uitgevoerd, waarmee de aanwas van jongeren in de georganiseerde criminaliteit voorkomen moet worden.

 

Melden

Inwoners en ondernemers kunnen signalen van ondermijnende criminaliteit melden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-