Voor de Zoetermeerse kinderen staat er in het schooljaar 2021-2022 weer een mooi Kunstmenu klaar. Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor culturele belevenissen voor groep 1 tot en met groep 8. 

kunstmenu 21 22“Kunst en cultuur kun je maken, maar ook meemaken, of beleven”, vertelt Ellen Bavinck van Cultuur en Techniek op School (CToS). “Cultuur beleven is betoverd worden door een vertelvoorstelling, niet stil kunnen blijven zitten bij een dansvoorstelling of meegesleept worden in verhalen van vroeger zodat erfgoed voor je gaat leven. Alleen al een bezoek aan een theater is voor veel kinderen -en volwassenen- een indrukwekkende belevenis.”

Als school alleen is het lastig zo’n beleving te organiseren, simpelweg vanwege hoge kosten en de tijdsinvestering om naar goede voorstellingen of uitstapjes te zoeken. Ellen: “We kunnen groter inkopen doordat we niet één, maar dertig voorstellingen boeken bij een theatergezelschap. Alle voorstellingen zijn door ons en culturele partners als filmhuis Cameo bekeken en beoordeeld op geschiktheid en kwaliteit. Die voorstellingen bieden we aan via de site, waar scholen ze met een muisklik kunnen boeken en meestal ook nog zelf inplannen. Anders doen wij dat in overleg voor ze.”

Zeker is dat Zoetermeerse kinderen het komende schooljaar weer kunnen genieten van film-, dans-, muziek-, theater- en literatuurvoorstellingen op school of in het theater. En dat ze veel moois gaan beleven tijdens hun bezoek aan Museum de Voorde of aan Franx, de gloednieuwe kunstontmoetingsplek in Zoetermeer.

“Voor alle kunstdisciplines is een plek in het Kunstmenu en er is een opbouw: hoe ouder de kinderen, hoe meer ze uit de school de stad in gaan”, zegt Ellen. “De kleuters beginnen met een voorstelling op school, en via activiteiten in de klas, bezoeken aan culturele instellingen en de theaterzaal van CKC & partners eindigt groep 8 met een voorstelling in de Grote Zaal van het Stadstheater. Het is door de jaren heen een reis van culturele belevenissen.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-