bezuinigingenIn mei komt bij de gemeente altijd de meicirculaire van het ministerie van BZK binnen. Uit de meicirculaire 2021 blijkt dat het begrotingstekort voor 2022 uit komt op ruim min € 1 miljoen. Nog steeds een tekort, maar wel fors minder dan verwacht.

 

Omdat het tekort is teruggelopen is er in 2022 geen aanleiding meer voor preventief toezicht van de provincie van Zoetermeer. Wethouder Rosier: “We zijn er echter nog niet. Door het Rijk is nog geen structurele compensatie toegezegd. Dit wordt overgelaten aan een volgend kabinet. Op basis van de huidige feiten is het begrotingssaldo voor 2023 en volgende jaren nog fors negatief. In 2025 is het begrotingstekort nog ruim min € 12 miljoen.”
Het begrotingstekort zal aangevuld worden vanuit de Enecoreserve.

 

Jeugdzorg

Zoetermeer krijgt uit de gelden voor jeugdzorg in de meicirculaire eenmalig een uitkering van ongeveer € 4 miljoen. Daarnaast komt er nog extra geld beschikbaar voor de jeugdzorg, door het rapport van de arbitragecommissie. Dit geld is nog niet inbegrepen in de meicirculaire, omdat de commissie pas eind mei uitspraak hierover deed.
De arbitragecommissie kwam tot de conclusie dat het rijk de gemeenten volledig moet compenseren als zij een taak voor het rijk uitvoeren. Dat is niet gebeurd en vanaf 2022 moet het rijk € 1,9 miljard compenseren of besparingsmogelijkheden voorstellen of uitvoeren. Het is nog niet helemaal bekend hoe dit geld verdeeld gaat worden, maar op basis van een grove inschatting leidt de compensatie voor 2022 voor Zoetermeer tot een eenmalige hogere inkomst tussen de € 9 en € 11 miljoen. De compensatie voor de jaren 2023 en verder wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet.

 

Motie VNG

Woensdag 16 juni heeft de VNG een motie aangenomen in de Algemene Ledenvergadering. De motie ‘Zonder geld geen gemeenten' van actiecomité Raden in Verzet roept de gemeenten op om geen nieuwe taken van het Rijk meer uit te voeren als er niet meer geld beschikbaar komt voor de gemeenten. Het is nog niet duidelijk hoe het Rijk hier op gaat reageren.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-