Schermafbeelding 2021 06 13 om 20.36.59Inde Passage van het Stadshart zijn momenteel twee winkelpanden in gebruik als expositieruimte van kunstenaars. De ruimtes zijn op zondagmiddag vrij te bezoeken en anders op afspraak. Een van de twee panden wordt gedeeld door twee kunstenaressen, beide in een ander vakgebied.

Een van de dames van het gedeelde pand is kunstenares Shaorook Al Noamany, zij maakt kunst met mozaïek. Zij huurt de ruimte samen met een schilderes sinds maart 2021. Zij mozaïekt met stukjes tegel, glassteentjes of stukjes gekleurd glas.

Shaorook versiert niet alleen objecten met mozaïek, ze maakt ook werk naar eigen ontwerp of in opdracht. Door glasmozaïek op glas creëert ze een soort glas-in-loodcreaties zonder het lood. ”Ik heb vroeger echt glas in lood gemaakt, maar ik werk thuis en daar ontbreekt het aan ruimte. Dit is een prachtige nieuwe manier om hetzelfde effect te creëren", vertelt de mozaïekmaakster. Ze haalt haar inspiratie uit de natuur, geschiedenis en andere kunstvormen.

Eenmaal geïnspireerd door een onderwerp begint de zoektocht naar materialen. Voor realistische ontwerpen moeten de kleuren zoveel mogelijk overeen komen. Dat betekent soms dat een werk langer duurt om te maken, maar dat heeft Shaorook die zichzelf perfectionistisch noemt er graag voor over. Haar mozaïek werk van de poort van Babylon heeft haar zelfs jaren gekost om te maken. Shaorook: “Als je iets maakt dat zo iconisch is dan is er geen ruimte voor eigen inbreng, het moet in een oogwenk herkenbaar zijn. Dit betekent klein werken, realistisch, met oog voor detail en gebruik van overeenkomende kleuren.”
Schermafbeelding 2021 06 13 om 20.29.21

Voor een ander werk haalde zij inspiratie uit een schilderij van een bekende schilder uit Irak, haar geboorteland. In dat mozaïek mengde ze haar eigen idee met herkenbare elementen van het originele schilderij. Shoarook, die taal en literatuur studeerde, kreeg haar artistieke gevoel met de paplepel ingegoten. Haar vader en oudste broer zijn beide beeldhouwers. Ze begon ooit met het maken van glas in lood, twintig jaar geleden stapte ze over naar het maken mozaïek. Binnen Zoetermeer heeft ze in het verleden samen met andere kunstenaars diverse projecten op haar naam staan. Een recycling art project in de tuin van het oude Stadsmuseum. En ze mocht de hal van twee flats in Palenstein opvrolijken met haar werk. Beide flats zijn inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen.

De expositieruimte is geopend op zondagmiddag vanaf 12:00. En is te vinden in de winkelpassage naast de Prenatal.

mozaiek_boom Schermafbeelding 2021 06 13 om 20.42.54

 

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-