20210525 rattenoverlastInwoners van vooral Palenstein hebben overlast van ratten, die een nieuw onderkomen zoeken nu er in de wijk veel gebouwd wordt. Maar ook in andere wijken komt de bruine rat voor en veroorzaakt overlast. Wat kun je hier zelf aan doen?

Door heel Zoetermeer signaleren inwoners dat er bruine ratten voorkomen. Ze zijn niet zo zichtbaar, omdat bruine ratten het contact met mensen vermijden. Maar ratten kunnen wel ziektes verspreiden en overlast veroorzaken doordat ze knagen en spullen kapot maken. Ratten knagen door plastic, metaal, hout en beton op zoek naar voedsel.
Een rat plant zich heel snel voort, al na twee maanden na de geboorte kan een rat zelf jongen krijgen. Ratten leven vaak in het groen, bij parken en struikgewas. Ze mijden mensen, maar leven wel graag in de buurt van mensen doordat afval voor een rat vaak een lekker hapje betekent.


Wat kun je doen tegen rattenoverlast?

Bewoners kunnen zelf al veel doen om de overlast van ratten tegen te gaan.

  • Zorg ervoor dat etensresten goed worden weggegooid, zodat de ratten er niet bij kunnen. Etensresten op straat trekt ratten aan evenals een afvalzak naast de container die de ratten makkelijk open knagen.
  • Voer geen brood aan de vogels/eenden. Ratten worden door het voedsel aangetrokken en komen erop af.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.


Bestrijding

Om de rattenoverlast tegen te gaan, wordt allereerst gezorgd dat de leefruimte voor de rat zo onaantrekkelijk mogelijk wordt. Als dat onvoldoende effect heeft laat de gemeente ze wegvangen en bij uitzondering wordt gif ingezet. In Palenstein wordt op dit moment ook bestrijding ingezet tegen de overlast.

-advertenties-

-goede doel-