DSC02078a wOndanks een fraai slot viel de laatste lentemaand erg tegen. Door de vele regen en wind had de bloeimaand meer weg van een herfstmaand. Ook de lage temperaturen droegen bij aan dit ondermaatse weerbeeld.

Mei liet meteen al in de eerste week weten uit welk koud vaatje ze ging tappen: het kwik haalde overdag niet of nauwelijks de 10 graden. Bovendien schoot de wind op de 4e uit haar slof met ook in onze stad heftige stormvlagen. De lente leek toen wel héél ver weg, maar plots, op de 9e, piekte het kwik naar bijna 25 graden in Zoetermeer wat meteen veruit het maximum van de maand was. Deze thermische oprisping was dus eenmalig want in de weken daarop zakte de temperatuur naar maxima van ongeveer 15 graden of minder. Ook viel er bijna dagelijks regen, soms in de vorm van bijkans tropische stortbuien. Op de 21e hadden we opnieuw een dag met stormachtige winden, maar vanaf de 28e sloeg het weer plots radicaal ten goede om, waarbij de zon voluit ging stralen en het ook een stuk warmer werd.

 

DSC02090a w DSC02101a w  DSC02107a w

Regenachtige en koele weer was weldaad voor de natuur

Hoe anders verliep de eerste Corona-lente van vorig jaar vergeleken met deze Corona-lente! Toen straalde het hele voorjaar de zon bijna onafgebroken en werd het ook erg droog wat er wel toe leidde dat de natuur daar veel onder leed. Bloemen, planten en zelfs bomen zagen er eind mei 2020 al vaal uit maar na déze bloeimaand staan ze er juist fris, fruitig en erg groen bij!
Samengevat was de voorbije maand ruim te nat en erg koud. Ook was er veel minder zon dan in een doorsnee mei; dit ondanks het feit dat we vier stralende slotdagen hadden. De bloeimaand kon slechts 3 warme (20+) dagen optekenen wat ver onder de maat is.

 

Lente van 2021 viel bitter tegen

DSC02100b wDe lentes van de voorbije jaren waren min of meer voorzomers en de voorbije non-lente steekt daar schril tegen af. Typerend was onder andere dat het in april regelmatig sneeuwde en vaak vroor. Ook scoorden we in totaal maar 4 warme dagen (april zelfs geen één) wat in het niet valt bij de score van de afgelopen jaren toen we ons gelukkig mochten prijzen met enkele tientallen van dat soort dagen (waarvan sommige ook zomers (25+) waren. Al met al was de lente van 2021 (veel) te koud, somber en ook nat.

 

Fijne vooruitzichten voor (begin) juni

Met de eerste zomermaand op de kalender lijkt het weerbeeld compleet te zijn gekanteld. Aanstaande week houden we zonnig weer hoewel er later wel wat bewolking bij kan komen en misschien een buitje. Héél warm wordt het voorlopig niet maar dat zullen veel mensen niet erg vinden. Wie weet revancheert juni zich gaandeweg de maand ook wat dat betreft nog verder voor de anti-lente van 2021!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-