afvalheldenDe week van 1 tot en met 7 maart is het de landelijke Week van de Afvalhelden. De gemeente Zoetermeer vraagt in deze week extra aandacht voor de inzet van de 50 medewerkers van de afdeling Afvalinzameling in Zoetermeer.

Zij zorgen er namelijk voor dat, weer of geen weer, het afval en grofvuil wordt opgehaald, dat wegbrengen van afval bij het Zelfbrengdepot goed verloopt, dat er bij sneeuw of mogelijke gladheid gestrooid wordt naast vele andere taken.

Walter Loef en Ferry van Zee hebben inmiddels een flinke staat van dienst bij de afdeling Afvalinzameling. De een werkt er al zo'n 13 jaar, de ander zelfs 36. Toch verveelt het werk beide heren nooit. “We hebben een regel dat je elke 2 weken iets anders kunt doen”, legt Ferry uit. “Zo doe je de ene keer bijvoorbeeld de huisvuilbakken, en een andere keer de ondergrondse containers of het grofvuil.” En dat is nog maar een deel van de werkzaamheden; puinstort, het fietsendepot of de milieueilanden; het hoort er allemaal bij.


Piek door corona

Sinds de uitbraak van corona was de enorme stroom afval soms bijna niet weg te werken voor het team. “Op dit moment valt het wel weer mee”, geven de mannen toe. “Maar in het begin van de uitbraak was het echt bizar hoeveel meer werk we hadden. Iedereen ging aan het opruimen en klussen. Dat was goed te merken.” Op een bepaald moment was de situatie zelfs zo nijpend dat men besloot het Zelfbrengdepot aan de Argonstraat tijdelijk te sluiten. Inmiddels wordt gewerkt op afspraak; een systeem wat goed bevalt.

 

Geen applaus, wel belangrijk werk

Gemeentesecretaris André Huykman is erg te spreken over het team van de afdeling Afvalinzameling. “Normaal verwerken we per week ongeveer 50.000 ton grofvuil. Sinds de uitbraak waren er pieken van ongeveer 170.000 ton grofvuil per week. Dat vraagt veel van onze mensen. We moesten processen op andere manieren inrichten, afstand houden en verschillende shifts draaien. Dat hebben ze met elkaar echt heel goed opgepakt. Normaal zijn deze mensen onzichtbaar. Sinds corona is er meer waardering. Dat zouden we best vaker mogen laten blijken.”

 

Laat uw waardering blijken

Laat zien dat u het werk van de Afvalhelden waardeert. Dit kunt u doen door een poster of kleurplaat zichtbaar achter het raam aan de straatkant op te hangen. U vindt deze posters op de website van de gemeente: https://www.zoetermeer.nl/inwoners/hulde-aan-onze-afvalhelden_48666/.

kleurplaat afval

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-