Duurzaam-29

Klaasjan de Jong met alle juryleden en de leerlingen met hun ontwerp, foto: Patricia Munster

Woensdagmiddag in de raadszaal van het stadhuis won het team Green City, 4de jaars VWO'ers van het Alfrink College, de ontwerpwedstrijd Zoetermeer, duurzame stad van de toekomst, georganiseerd door de gemeente.

Duurzaam-14Na de voorrondes op de scholen deden 9 groepen mee aan de eindpresentatie. Leerlingen van het Alfrink College, Oranje Nassau College en Picasso Lyceum hebben in groepsverband een duurzame stad voor ongeveer 120.000 inwoners ontworpen. Ze bedachten duurzame oplossingen op het gebied van stedenbouw, stadsecologie, milieubeleid, waterhuishouding, transport en duurzame energie.

De gemeente Zoetermeer streeft naar een groene, schone en milieuvriendelijk stad, waarin zuinig omgesprongen wordt met natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. Met deze ontwerpwedstrijd wil het jongeren bewust maken van eigen keuzes voor een duurzamere samenleving.

De leerlingen hadden indrukwekkende collages en plattegronden gemaakt en hadden de gelegenheid om hun ontwerp nader toe te lichten en vragen van de vakjury maar ook van medeleerlingen en ouders te beantwoorden. Na de stemronde bleven de 4 'steden' Green-finity, SWAG city, Green Works en Green City over, deze leerlingen presenteerden vervolgens het hele plan aan de vakjury en genodigden. Het ene team nog creatiever dan het andere, van kernfusie, watertaxi's, algen op muren tot regeneratieve braking, het ene idee nog origineler dan het andere.

Duurzaam-16
Jan Jennissen van De Windvogel met een leerling van het Alfrink College

Het was voor de vakjury bestaande uit Klaasjan de Jong, wethouder Zorg, Welzijn, Ouderen en Groen, Karin Priem, manager Vastgoedontwikkeling De Goede Woning, Daniel Letterie van Eneco Energie, Ted van der Klaauw van Hogeschool Delft, Jan Jennissen van De Windvogel en specialisten van de gemeente Zoetermeer op het gebied van stedenbouw, stadsontwikkeling, verkeer en ecologie : Alex Berendsen, Hans van Denderen, Klaas van der Veen, Hendrik Baas en Marius van Galen een hele klus om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen.

Het groen in het centrum van de stad, de goede verbindingen naar buiten, het transport in de stad, het ifd (industrieel, flexibel en demontabel) bouwen en de goede onderbouwing met plattegrond waren de belangrijkste punten voor de jury om aan Green City de prijs toe te kennen. Ixora, Soraya, Chloƫ, Margot, Maarten, Victor, Alexander en Quiten van 'ontwerpbureau' Future Friends (4Vb) wonnen voor hun school, Alfrink College, deze ontwerpwedstrijd met Green City en ontvingen de felbegeerde hoofdprijs uit handen van Wethouder Klaasjan de Jong: drie zonnecellen met display en omvormer ter waarde van 2.500 euro.

De prijs is beschikbaar gesteld door Tempus/ENECO en De Goede Woning.

U vindt alle ontwerpen van deze wedstrijd op onze facebook pagina: www.facebook.com/ZoetermeerActief

Duurzaam-18 Duurzaam-28
Klaasjan de Jong met een leerling van het Alfrink College Presentatie van de Future Friends, het team van 4Vb van het Alfrink College- de winnaar

Tekst en foto's: Patricia Munster

-advertenties-

-goede doel-