Bij Bibliotheek Forum kun je tijdens de CultuurWinter twee online lezingen bijwonen. Op 4 maart start een tweeluik van de bekende Mexicaanse schilder Frida Kahlo. Op 11 maart vertelt Özcan Akyol in een interactieve lezing over zijn autobiografische roman Eus en zijn wordingsgeschiedenis als mens.

De CultuurWinter is een initiatief van Het Cultuurfonds Zoetermeer, Netwerk Zoetermeer en de Gemeente Zoetermeer. Meer informatie over de lezingen vind je op www.bibliotheek-zoetermeer.nl 

Frida

Tweeluik Frida Kahlo

Dit jaar is een echt Frida Kahlo jaar. Er komen twee grote Frida Kahlo tentoonstellingen naar Nederland (Cobra Museum Amstelveen en Drents Museum). In Frida’s leven (1907 – 1954) vonden, zoals ze zelf zei, twee ongelukken plaats: een ernstig busongeluk waardoor ze levenslang pijn had en geen kinderen kon krijgen en haar ontmoeting met haar levensgezel, de destijds beroemde kunstenaar Diego Rivera. Haar oeuvre bestaat uit ruim honderdveertig olieverfschilderijen, waaronder 55 zelfportretten, die vooral haar innerlijk verbeelden.

Yvonne van de Bijl geeft dit voorjaar twee online lezingen in de bibliotheek over deze bijzondere vrouw. Tijdens de eerste lezing volgen we Frida’s levensloop, ideeën en opvattingen via haar schilderijen en foto’s. De tweede lezing gaat over haar dagboek, dat een intiem zelfportret vormt van deze moedige en getalenteerde vrouw en haar unieke werk.

 Lezing Özcan Akyol

Özcan Akyol studeerde journalistiek en Nederlands. Naast zijn literaire werk is hij columnist bij diverse kranten waaronder het Algemeen Dagblad. Zijn debuutroman Eus vertelt het verhaal van een gastarbeiderskind dat in Nederland wordt geboren. In zijn leven ontdekt hij dat hij nergens in past, niet in de Turkse cultuur, maar ook niet in de Nederlandse maatschappij. Hij moet zowel zijn ouders tevreden stemmen als zijn eigen driften - twee zaken die onverenigbaar zijn. Want hoe kan je vorm aan je leven geven als andere mensen dat op een tegenstrijdige manier voor je invullen. Hierna volgde zijn tweede roman Turis en in 2020 schreef hij het Boekweekgeschenk Generaal zonder leger. Ook op radio en televisie is Özcan actief, zo presenteerde hij recent Sterren op het Doek en De Geknipte Gast.

De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Van 6 tot en met 14 maart is er dus geen Boekenweek, maar het wordt wel een week vol boeken. In die week worden er onder de titel ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ verschillende on- en offline activiteiten georganiseerd waarmee het boek gevierd wordt.

Oz

Kaartverkoop

Het tweeluik van Frida Kahlo is op 4 maart en op 11 maart vanaf 19.30 uur en duurt tot ca. 21.00 uur. Kaarten € 12,00 (voor twee lezingen) zijn online verkrijgbaar op www.bibliotheek-zoetermeer.nl en www.volksuniversiteit-zoetermeer.nl

De lezing van Özcan Akyol is op 11 maart om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.00 uur. Kaarten € 4,00 (leden) en € 6,00 (niet leden) zijn online verkrijgbaar op www.bibliotheek-zoetermeer.nl

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

 

-advertenties-

-goede doel-