Muziek in Museum De VoordeDe gemeente onderzoekt de mogelijkheden tot samenwerking van museum De Voorde en het Videogame Museum. Een adviseur voert gesprekken met de verschillende partijen en zal de mogelijkheden in kaart brengen. Voor eind april moet het onderzoek zijn afgerond.

In een memo aan de raad laat wethouder Paalvast weten om de kansen tot samenwerking en mogelijk fusie te onderzoeken. Dit onderzoek had eigenlijk al eind januari afgerond moeten zijn, maar is nu uitgesteld tot 30 april 2021, zodat het samen met de Cultuurvisie behandeld kan worden.

Nog maar net open!

De Voorde is na de opening in april 2019 eigenlijk slechts 11 maanden volledig open geweest, daarna kwamen de maatregelen en beperkingen vanwege het coronavirus. Sabine Huls, museum De Voorde: “Die 11 maanden was echt de opstartfase, we zijn eigenlijk net begonnen. Het zou jammer zijn als we niet de tijd krijgen om ons echt goed te positioneren en we moeten stopen met het opzetten van culturele projecten met maatschappelijke partners voor de stad. Voor het project STOER werken we bijvoorbeeld samen Stichting Piëzo, Stichting Leergeld, Stichting School & Veiligheid en het onderwijs.”
Sabine Huls vindt het nog te vroeg om iets te zeggen over de gesprekken met de adviseur, maar geeft wel aan ook aan andere partners te denken, zoals de Bibliotheek, het CKC, Terra Arts en het Architectuurpunt.
Huls: “Er is een adviseur aangesteld die met verschillende partijen die een museale collectie hebben in de stad, zoals bv De Voorde, het Videogame Museum, Fotografica Museum, Nutricia en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer gaat praten om over 5 weken een raadsvoorstel klaar te hebben. Alle partijen kunnen hier hun ideeën weergeven, daar maakt hij een totaal plaatje van. De komende weken zetten wij ons scenario ook op papier.”

 

Fusie nog niet aan de orde

Ook voor Hasan Tasdemir van het Videogame Museum is een fusie nog niet aan de orde. Hasan: “Het Videogame Museum is een zelfstandige organisatie, wij varen onze eigen koers. Maar natuurlijk staan wij wel open voor samenwerking, bijvoorbeeld om een toekomstig project samen te doen.” Er zijn in ieder geval nog geen concrete plannen over locaties. “Het Videogame Museum heeft nu een behoorlijk grote ruimte en die hebben we ook echt wel nodig om de spelmachines goed neer te zetten.”

Jos Otterloo van het Fotografica museum kijkt uit naar samenwerking met andere musea in Zoetermeer, maar heeft nog geen contact gehad met de adviseur van de gemeente. Het Fotografica museum zit nu in een pand aan de Van Aalstlaan en werkt al veel samen met andere organisaties. Otterloo: “Wij zijn nu ook bezig met andere musea om tentoonstellingen uit te wisselen. Maar, ja, nu met corona ligt alles noodgedwongen stil. We moeten afwachten tot we weer iets mogen van de overheid.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-