oh bo oostwijzer2De basisscholen mochten vandaag weer open, al was dat voor sommige scholen wel lastig door de laag sneeuw die nog steeds in de stad ligt. “Maar”, aldus Miranda Holster van Unicoz, “we waren zó blij weer open te mogen na al die weken dat sneeuw ons niet zomaar tegen houdt!”

Vrijwel alle kinderen zijn dus weer de klas in gegaan, om samen met juf of meester te rekenen en taallesjes te maken. Miranda Holster: “Enkele leerkrachten wonen te ver weg, die durfden het niet aan om door de sneeuw te rijden, maar de meeste leraren en kinderen wonen in de buurt van de school, dus zij konden gewoon komen. We hebben er ook wekenlang naar uit gekeken om open te gaan, het zou zo sneu zijn als dat door de sneeuw nu niet kan!”

 

Groep is cohort

De Unicoz heeft ervoor gekozen om de kinderen per groep gescheiden te houden. “Om de kinderen per tweetal of groepje van 4 kinderen 1,5 meter uit elkaar te houden, is gewoon niet te doen! Daar is geen ruimte voor in de klassen en dan moeten kinderen en leraren de hele dag vooral op die afstandsregel letten”, aldus Miranda. Nu blijven de kinderen als groep bij elkaar, leren samen en spelen per groep buiten. Als er een coronageval is binnen de klas, gaat de hele groep in quarantaine.
“Het is ook lastig te organiseren om tegelijk fysiek en online onderwijs te geven als er 4 kinderen uit de klas in quarantaine moeten. Nu is het óf allemaal naar school óf allemaal thuis als dat moet.”

 

Passende afspraken

Het allergrootste deel van de leraren en leerlingen stond te popelen om weer in de klas aan het werk te mogen. Met een paar leerkrachten en leerlingen is aparte afspraken gemaakt. “Er zijn leerlingen waarvan de ouders liever nog even wachtten tot na de voorjaarsvakantie, om besmetting te voorkomen. Maar dat zijn er enkele. Ook enkele leerkrachten zagen het door persoonlijke omstandigheden nog niet zitten om in de klas te zijn. Met hen hebben we afspraken gemaakt voor ander passend werk.”
Voor problemen in de bezetting zorgde het in ieder geval niet, er hoefden bij de Unicoz-scholen geen groepen naar huis gestuurd te worden bij gebrek aan leraren.

 

Lekker weer aan het werk

“We gaan de komende weken in de klassen niet de nadruk leggen op het inhalen van achterstand, maar gewoon weer lekker aan het werk”, zo vertelt Miranda. “Er ligt vaak veel nadruk op de achterstanden, maar de leerlingen zijn ook in de lockdown hard bezig geweest en hebben veel geleerd. Daarbij hebben ze veel andere dingen geleerd in deze periode, zoals zelfstandigheid, digitale vaardigheden en oog hebben voor anderen.” Alle Unicoz-scholen hebben in de afgelopen weken veel aandacht besteed aan het sociale aspect van corona. Zo maakten leerlingen kaartjes om in de bus te doen bij ouderen en dachten ze na over hoe ze iets konden betekenen voor een ander in deze tijd.
“Het belangrijkste is dat de kinderen weer rustig in het schoolritme komen en zich goed voelen”, zo besluit Miranda, “dan komt het leren vanzelf weer!”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-