stemmenVoor de Tweede Kamerverkiezingen in maart moeten veel extra maatregelen worden genomen vanwege corona. Om mensen veilig te kunnen laten stemmen worden onder meer hygiëne maatregelen genomen en komen er meer mogelijkheden om te stemmen. Dit kost de gemeente €629.000 extra.

In de ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’ zijn maatregelen opgenomen die erop gericht zijn dat bij de komende verkiezingen kiezers veilig kunnen stemmen. De tijdelijke wet regelt onder meer dat de stemlokalen moeten worden aangepast op de 1,5 meter regel, het ‘vroegstemmen’ op 15 en 16 maart en het stemmen per brief voor 70-plussers.
Veel stembureaus die normaal gesproken gebruikt worden, zijn niet geschikt omdat ze te klein zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden. De gemeente heeft daarvoor in de plaats alternatieve locaties gevonden die wel groot genoeg zijn, maar moet hiervoor meer kosten maken. Om aan genoeg stembureaus te komen, wordt daarnaast op elf locaties een ‘pop up’ stembureau gebouwd. De stembureaus blijven langer open om het stemmen zoveel mogelijk te spreiden en ook is het dit jaar mogelijk voor 70-plussers om per brief te stemmen.

 

Extra maatregelen

De gemeente Zoetermeer is al maanden geleden begonnen met de organisatie van de verkiezingen. Zo zijn de al vroeg bestelde spatschermen, handgel en handschoentjes al binnen en is ook in een vroeg stadium een oproep gedaan om meer vrijwilligers voor de stembureaus. Op de komende verkiezingen is het dubbele aantal aan vrijwilligers nodig, vergeleken met andere jaren. De ongeveer 1.100 benodigde vrijwilligers voor de stembureaus zijn al gevonden, volgens de gemeente.

 

Extra kosten

Het organiseren van de verkiezingen met alle coronamaatregelen kost de gemeente €629.000 extra. Vroeg- en briefstemmen kost € 95.000 meer, voor het regelen van de locaties en logistiek wordt €322.000 berekend en de hygiëne maatregelen komen op €212.000 extra. Totaal komen deze meerkosten op ruim 6 ton, terwijl vanuit het Rijk maar €336.000,- compensatie wordt gegeven.
Het college heeft de VNG, vereniging Nederlandse Gemeenten, laten weten dat de compensatie onvoldoende is. Daarnaast zal het college in een brief een officieel beroep doen op het VNG bestuur om opnieuw in gesprek te gaan met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over volledige compensatie van de meerkosten.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-