SIEM maaltijdenStichtingen die al jarenlang heel veel mensen in Zoetermeer helpen, zoals SIEM en MEVE staan door de coronacrisis nu zwaar onder druk. Als stichting komen zij vaak niet in aanmerking voor steun vanuit de gemeente of overheid.


“Wij vallen buiten alle officiële regelingen”, aldus Brenda Hartgring van Stichting Iedereen Een Maaltijd (SIEM), “Maar onze huur van het pand in het Woonhart en alle vaste lasten gaan natuurlijk wel gewoon door. Bij elkaar al gauw zo’n €4.000,- per maand. Daar staan nu 0 inkomsten tegenover. Normaal hebben we inkomsten uit de lunchroom en de verkoop van maaltijden, maar dat is nu allemaal gesloten. Dit redden we echt niet lang meer!”
Ook Kledingbank MEVE in Meerzicht zit in hetzelfde schuitje, huur en vaste lasten van hun pand gaan gewoon door. Raimond Pouw: “Alleen al de huur is €2.000,- per maand, onze stichting kan het misschien nog twee maanden rekken, dan is het gewoon echt op!”

De stichtingen, die vaak al jarenlang heel veel mensen helpen zonder hiervoor steun te ontvangen van de gemeente, weten niet meer hoe het nu verder moet. Brenda: “De mensen die van ons afhankelijk zijn, kunnen ook nergens anders naar toe. Als wij wegvallen, krijgen deze mensen geen maaltijden meer. Wij hebben nooit steun ontvangen, maar zitten nu echt op het randje van de afgrond.”

 

Toename hulpvragen

De stichtingen merken wel een sterke toename in de hulpvragen. Bij de Kledingbank zijn er dit jaar al 60 nieuwe aanvragen binnen gekomen, dit zijn mensen die nog niet eerder een beroep hebben gedaan op de kledingbank. Raimond Pouw: “Onze mailbox en telefoon staan roodgloeiend, we hebben nog lang niet alle aanvragers in beeld. De uitstroom is ook heel klein op dit moment, mensen komen eerder zwaarder in de problemen dan dat ze er nu uitkomen.”

 

Zorgen

Alle hulpstichtingen maken zich ernstig zorgen over de toekomst, van hun stichting, maar vooral over de toekomst van alle mensen die zij nu helpen. “Waar moeten deze mensen naar toe als meerdere hulpstichtingen tegelijk uitvallen?”, vraagt Brenda zich af, “Bij officiële instanties is ook geen plek voor hen. Wie gaat dit dan van ons overnemen als onze hulpstichtingen omvallen?”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-