verbouwing bibliotheekDe verbouwing van de Zoetermeerse Hoofdbibliotheek in het Stadhuis-Forum is goed op weg. Door de coronasluiting zijn er nu geen bezoekers en kan er goed doorgewerkt worden om straks als het weer mag de bezoekers weer goed te kunnen ontvangen.

Er is voor gekozen om eerst de benedenverdieping, die teruggegeven wordt aan de gemeente, af te maken. Volgens planning wordt dit in het eerste kwartaal dit jaar opgeleverd, zodat op korte termijn al huur bespaard kan worden.
Collectie van de benedenverdieping wordt al zo veel mogelijk op de definitieve plek gezet, waar de bezoekers het straks weer terug kunnen vinden. Kasten die beneden stonden gaan grotendeels naar boven, meubilair wat overbodig is geworden, kan vaak nog wel heel goed ingezet worden op één van de andere bibliotheeklocaties in Zoetermeer. De collectie hoefde voor deze verhuizing niet drastisch verminderd te worden, wel is kritisch gekeken naar wat in de kast staat en wat veel uitgeleend wordt.

Martin Witjens, projectmanager omvorming Forum: “Het is vanzelfsprekend wel een uitkomst dat we nu geen bezoekers tot overlast zijn. Spullen voor de verbouwing kunnen nu ook even blijven liggen tot we ze weer nodig hebben, er hoeft niemand langs. Het is een enorme schuifpuzzel om alles te laten passen!”
Het ziet ernaar uit dat de bibliotheek nog langer dicht zal moeten blijven door de coronamaatregelen, maar áls er groen licht is om weer open te gaan, zal de bibliotheek ook weer zo snel mogelijk bezoekers ontvangen.


Samenwerkingspartners

De Zoetermeerse bibliotheek kreeg landelijke bekendheid door de vele partners waarmee samengewerkt wordt. Deze Samenwerkingspartners zullen ook ná de verbouwing hun belangrijke functie blijven houden, de balies van de partners worden nu wel meer gecentreerd. Op de bovenste verdieping van het forum zitten al partners zoals het JIP, hier komen in de nieuwe situatie nog meer balies bij.

Ook de expositiemeubels en de Leeskamer zullen verhuisd worden, net als het Forum Café. Het Forum Café verhuist naar de plek naast de ingang waar voorheen het E-Lab zat, het E-Lab wordt vervangen door een nieuwe makersplaats op de plek van het oude Forum Café.

Verbouwen maar ook verbeteren

De verbouwing was noodzakelijk vanwege bezuinigingen, maar wordt ook meteen benut om verbeteringen door te voeren. Martin Witjens: “De bibliotheek zit niet bij de pakken neer omdat er bezuinigd moet worden, maar ik vind het stoer dat zij dit juist aangrijpen om punten te verbeteren! De ervaringen van de afgelopen drie jaar worden nu toegepast. Wat bezoekers onoverzichtelijk of onhandig vonden, nemen we nu mee in de verbouwing.”
Als laatste punt zal straks de bebording worden aangepast, als alles een nieuwe vaste plek heeft gekregen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-