coronavirusDe gemeente Lansingerland kondigde maandag 11 januari aan dat de héle gemeente getest zal worden op het coronavirus, na de uitbraak van de Britse variant. Voorlopig heeft dit besluit nog geen effect op Zoetermeer, de Britse variant is nog nauwelijks hier geconstateerd.


Lansingerland bestaat uit de drie gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek, de buren van onze stad. Wethouder Ter Laak lichtte in de online raadsvergadering van maandagavond toe wat de stand van zaken in Zoetermeer is: “In Zoetermeer zijn relatief veel besmettingen, iets meer dan omliggende regio’s, maar uit steekproeven blijkt dat de Britse variant hier nauwelijks voorkomt. De GGD doet extra onderzoek als meer dan 3% van de besmettingen de Britse variant betreft, maar heeft geen aanwijzingen uit het onderzoek dat dát het geval is. We hebben nauw contact met de GGD en houden dit natuurlijk goed in de gaten.”

 

Situatie verre van rooskleurig

Maar de wethouder geeft wel aan dat de situatie verre van rooskleurig is, de capaciteit van het LangeLand Ziekenhuis is opgeschaald, maar de IC en de kliniek liggen vol met coronapatiënten. Ter Laak: “Dit heeft natuurlijk consequenties voor de reguliere, niet-corona gerelateerde, zorg. Huisartsen geven al aan bang te zijn voor uitgestelde zorg, net als bij de eerste golf omdat mensen nu niet terecht kunnen.”


Ook de verpleeghuizen in de stad hebben het zwaar met veel besmettingen onder bewoners én personeel. “Omdat er ook veel personeel besmet is, zorgt dit voor een krapte in de bezetting. Dit wordt voor een deel opgelost met mensen uit andere sectoren, bijvoorbeeld de horeca, maar zij kunnen alleen helpen bij de niet- medische handelingen. Ook personeel uit de thuiszorg wordt nu ingezet in de verpleeghuizen, maar dat geeft natuurlijk weer druk op de thuiszorg. Wie kan nog heel even wachten op thuiszorg en wie heeft dat nú echt nodig?”


Een positief punt is dat er meer dan voldoende testcapaciteit is in Zoetermeer, de wethouder roept iedereen dan ook op om, indien nodig, daar gebruik van te maken. Ter Laak: “Laat je testen, ook bij heel lichte klachten! En mensen zonder klachten die bijvoorbeeld veel in Lansingerland zijn geweest kunnen ook terecht bij de teststraat.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-