20210110 22486

Het Nieuwsjaarconcert in het Stadstheater van het Ebony Ensemble trok duizenden bezoekers. Dit kan in coronatijd natuurlijk niet met z’n allen in het theater, maar vanaf huis keken vele liefhebbers mee en genoten van de muziek.


Het huisgezelschap van het Stadstheater, met dirigent Michel Havenith, speelde werken van Ravel, Rossini, Bizet en Tsjaikovsky. Ook was er een gastoptreden van de jonge Zoetermeerse singer-songwriter Jeroen Verveld te bewonderen, die optrad met zang en gitaar.

Voor het orkest was het heerlijk om weer eens voor publiek te kunnen spelen, de meeste musici van het gezelschap hadden al meer dan een half jaar niet meer opgetreden. Dirigent Michel Havenith: “We keken er heel erg naar uit, maar toch was het ook heel vreemd. Je mist de wisselwerking met het publiek, het is nu tussen de stukken door gewoon compleet stil in het theater. Dat is echt wennen!”

 20210110 22483  20210110 22502


Het gezelschap trad op met 9 musici, die in een ruime cirkel op het podium plaats namen. Havenith: “Het is fijn om nu weer te kunnen optreden en door het concert gratis toegankelijk te maken hopen we dat veel mensen komen kijken. Ook mensen die anders niet gauw naar een klassiek concert zouden gaan, kunnen dit nu meemaken, we hopen dat zij ná de lockdown ook voor ons naar het theater willen komen!”


Het was ook heel lang onzeker of het Nieuwsjaarconcert wel door kon gaan, en in welke vorm. Pas in december kwam er groen licht voor het online concert en konden de repetities beginnen. Het Ebony Ensemble is een professioneel gezelschap en mag dus repeteren en optreden, maar dan wel zonder publiek. Het gezelschap startte in oktober 2012 en bestaat nu dus 9 jaar. Sinds 2017 zijn zij het huisgezelschap van het Stadstheater en bouwden steeds meer hun goede naam op.

20210110 22555 copy  20210110 22571  20210110 22567 copy

Van online naar fysiek

Het volgende concert dat voor het Ebony Ensemble gepland staat in het Stadstheater is op zondag 30 mei 2021, met als titel: 'Beethoven 251'. De oorspronkelijke uitvoering kon vanwege de coronamaatregelen niet in het Beethoven-jaar 2020 plaatsvinden, maar in mei hoopt het ensemble toch aandacht te kunnen geven aan een van de grootste vernieuwers van de Westerse muziekgeschiedenis. Het Ebony Ensemble staat stil bij dit historische feit met een bijzondere en levendige uitvoering van Beethoven's 3e symfonie: de Eroïca als centrale werk.

Je kunt het concert nog steeds zien via Youtube:

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-