20210107 Ondertekeningsmoment tiny forestJakobien Groeneveld (wethouder Openbare Ruimte en Groen) en Daphne Teeling, regiodirecteur van het IVN Natuureducatie tekenden donderdag 7 januari samen de samenwerkingsovereenkomst over de komst van Tiny Forests in Zoetermeer. Er wordt drie maal zo’n ‘klein bos’ in de stad gerealiseerd.

Tijdens een online Teams vergadering tekenden de wethouder en de regiodirecteur allebei hun eigen bord voor het Tiny Forest, wat via de webcam vastgelegd kon worden.

Een Tiny Forest is een klein bos van ongeveer 200 m2 groot (te vergelijken met een tennisveld) en bestaat uit bomen en planten die van nature hier groeien. Het is geïnspireerd op een Japans idee om natuur in het klein ruimte te geven. Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Zeker in een tijd waar verstedelijking, digitalisering en het drukke bestaan de kloof tussen mens en natuur groter maakt dan ooit. Een Tiny Forest kan ook een buitenlokaal zijn voor kinderen om te leren over de natuur in eigen stad.

Ruben Mulder (IVN): “IVN doet heel veel om mens en natuur met elkaar te verbinden.Natuur zorgt voor ontspanning en is goed voor mens en dier. Op zo’n kleine oppervlakte krijg je in heel korte tijd een ecosysteem met heel diverse natuur, waar een groot bos veel en veel langer over doet.”

Groeneveld: “Eén van mijn doelen als wethouder toen ik aantrad is: het aanleggen van Tiny Forests in de stad. Het is mij persoonlijk heel veel waard, vooral doordat we er ook veel milieu educatie kunnen geven. Het is zoveel meer dan een mini-bosje!”

 

IVN TinyForest rechtenvrij 1 LRAanmelden voor Tiny Forest

IVN hoopt dit voorjaar al te kunnen beginnen met de aanleg van de Tiny Forests, maar dit is ook afhankelijk van de aanmeldingen, waar de Tiny Forests geplaatst kunnen worden. Mensen, of instellingen, die graag betrokken willen zijn bij het vormen van een Tiny Forest kunnen via de gemeente een aanvraag doen. Een voorwaarde is dat er genoeg ruimte beschikbaar is, maar dat hoeft niet volledig ongebruikte ruimte te zijn. Ook (een deel van) een trapveldje of een schoolplein kan een Tiny Forest worden. Een andere voorwaarde is dat het Tiny Forest in de buurt van een school komt te liggen, omdat het lesgeven aan kinderen over natuur een belangrijke rol speelt in het Tiny Forest. De aanvrager kan een actieve rol spelen in de locatie en de aanleg, maar het bos heeft zelf weinig onderhoud nodig. Het is de bedoeling dat vooral de natuur hier zijn werk doet.

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 februari 2021 via www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer.

 

Ontmoeten en leren

Kinderen en buurtbewoners ontmoeten elkaar in het Tiny Forest op een prettige en gezonde plek. Het bos begint jong en mag uitgroeien tot een volwassen bos. Hierdoor zie je hoe een bos groeit en kun je ontdekken dat er steeds meer verschillende planten en dieren leven. In het Tiny Forest komen geen bankjes of speeltoestellen, wel worden er natuurlijke zitplekken gemaakt, bijvoorbeeld van boomstammen. Een paadje slingert door het bos heen en leidt naar een open ruimte, die gebruikt kan worden als ontmoetingsplek, maar ook als leslokaal.

-advertenties-

-goede doel-