StockSnap NVGHD6OGWUPowerful Ageing is een programma gericht op het vergroten van spierkracht van ouderen, waardoor hulp in de huishouding minder of pas veel later nodig is. Vanaf 1 januari 2021 wordt de methode ingezet om zelfredzaamheid van ouderen te vergroten en te voorkomen dat mensen hulp nodig hebben.

 

Wethouder Ingeborg ter Laak (Zorg en welzijn) is enthousiast over deze nieuwe methode: “We worden in Nederland steeds ouder. Dat is fijn en goed, maar het zorgt ook voor een toenemende hulpvraag. We moeten zorg echt anders gaan organiseren om ervoor te blijven zorgen dat mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben. Nu en in de toekomst. Nieuwe methodes inzetten helpt hierbij.”

 

Training gericht op dagelijkse huishoudelijke taken

Powerful ageing is ontwikkeld vanuit de sportfysiotherapie. Het programma richt zich op het versterken van de (explosieve) spiermassa. Deze spiermassa is bij uitstek nodig bij het uitvoeren van bijvoorbeeld dagelijkse huishoudelijke taken. De training is één op één toegepast op de prestaties die ouderen in hun dagelijks leven willen leveren. Voor de één is dat geconcentreerd werken en lange wandelingen maken. Terwijl de ander vitaal wil zijn om zijn partner ’s morgens uit bed te kunnen tillen en zelfstandig boodschappen te doen.

 

Vrijwillige deelname

Deze gerichte inzet van fysiotherapie wordt aangeboden in plaats van ondersteuning in de huishoudelijke hulp, voor diegenen die hiervoor in aanmerking komen. Dit wordt besproken bij de aanvraag van hulp. Meedoen aan het programma is op vrijwillige basis en kan alleen als alternatief bij zorgaanvragen die relatief laagdrempelig zijn.
Andere sportprojecten voor ouderen lieten al zien dat de deelnemers er niet alleen fitter van worden, maar ook meer sociale contacten en meer zelfvertrouwen kregen.

 

Ontmoeting

De gemeente start in januari met de voorbereidingen om zo snel mogelijk aan de gang te gaan met deze nieuwe werkwijze. Verwacht wordt dat dit voor 300 mensen per jaar een uitkomst is. De gemeente bekijkt na 16 maanden of de methode de gewenste resultaten oplevert. “Dat zit in meer dan het vergroten van spierkracht en de kostenbesparing op huishoudelijke hulp”, zegt wethouder Ter Laak, “Meedoen aan dit programma zorgt ook voor meer ontmoeting tussen ouderen. In een tijd dat veel ouderen aangeven zich eenzaam te voelen is elke activiteit die dit tegengaat welkom.“

-advertenties-

-goede doel-