Schuurtje van Vincentius

Harry van der Goes (73), voorzitter van ‘t Schuurtje van Vincentius

Dit jaar bestaat ’t Schuurtje van Vincentius, dat financiële ondersteuning geeft aan onder meer goede doelen die lokaal hulp bieden aan mensen die dat het hardst nodig hebben, vijfentwintig jaar. Het geld wordt hoofdzakelijk binnen gehaald via de kringloopwinkel aan de Plesmanstraat 7-8.

In het begin was de ‘t Schuurtje van Vincentius gevestigd in een deel van het parochiehuis naast de katholieke kerk in de Dorpsstraat. Harry van der Goes (73), voorzitter van ‘t Schuurtje van Vincentius: “Het is ontstaan door vroegere vrijwilligers van de kerk die dit opgericht hebben om de armoede die er toen heerste een beetje te bestrijden. En toen begonnen ze naast de kerk, in een klein schuurtje, een garagehokje eigenlijk, waar ze dingetjes vanuit de kerk begonnen te verkopen. Later werden daar wat boeken in verkocht, kwamen er steeds meer huishoudelijke artikelen en meubels in en zo krijg je een zekere groei. Die centen werden allemaal gebruikt om de armoede te bestrijden die er toen was in die jaren. En dat is natuurlijk wel een grandioos initiatief geweest.”

 

Verhuizingen door Zoetermeer

Na het parochiehuis heeft ‘t Schuurtje van Vincentius ook nog een halfjaar tot een jaar in de Nicolaasschool gezeten. Toen bekend werd dat de Nicolaasschool gesloopt zou gaan worden ging het bestuur van de stichting op zoek naar een vervangende ruimte en deze werd gevonden in de Storkstraat. Bij de opening van dit nieuwe pand werd Harry van der Goes gevraagd om bestuurslid te worden en daar ontmoette hij ook Jacob Ingenhoes. Na afloop zeiden ze tegen elkaar: “Hoe vond je het? Ja, ja. Het leek mij wel wat. Mij ook wel." Harry besloot ter plekke om voorzitter te worden en Jacob zag wel wat in de functie van secretaris.  Bij de volgende vergadering werd dit voorgesteld en werd het met algemene stemmen aangenomen.

Het pand in de Storkstraat bleek geen gunstig pand te zijn. Het was te klein, het lag uit het zicht en buiten het oude dorp. Vervolgens werd er gezocht naar een ander pand en zo kwam ‘t Schuurtje van Vincentius in januari 2015 terecht in het huidige pand aan de Plesmanstraat.


Negentig procent naar goede doelen

Vincentius schuurtjeDe kringloopwinkel, het schuurtje van ‘t Schuurtje van Vincentius, is iedere eerste en derde zaterdag van de maand geopend van 9.00 tot 15.00 uur. In de winkel zijn onder andere meubels, lampen, boeken, kleding en huishoudelijke artikelen te koop. Achterin de winkel is het voor bezoekers mogelijk om een kop koffie te komen drinken. Daarnaast halen vrijwilligers van de stichting tegen een vergoeding de inboedel op uit woningen en kamers die in verpleeg- en verzorgingstehuizen leeggehaald moeten worden. Tien procent van de inkomsten gaat naar het pand, de auto van de stichting en een koekje bij de koffie voor de medewerkers. De rest, negentig procent, gaat naar goede doelen.

“Wij steunen juist de wat kleinere doelen. De mensen die het ‘t hardste nodig hebben. En dat zijn mensen uit de plaatselijke omgeving. Dat is de jeugd van Zoetermeer. Zomers geven we geld aan een vakantieproject voor jongeren. Het zijn meestal jongeren onder de vijftien jaar. Die gaan dan een week met vakantie. Wij hebben van de ‘t Schuurtje van Vincentius Nederland een paar mooie chalets staan op campings verspreid door Nederland. En jaarlijks sturen we daar ook een paar gezinnen met kleine kinderen een week naar toe op vakantie. Mensen die al jaren niet op vakantie geweest zijn. En als wij dat dan te horen krijgen, dan vragen we of ze ook een weekje op vakantie willen. Die vinden dat fantastisch. Wij gaan dan het gezin ophalen en brengen ze naar het vakantie adres. Daar hebben zij dan een geheel verzorgde week.”

Ook starten binnenkort zo’n zes á zeven vrijwilligers met het inpakken van kerstpakketten die uitgedeeld gaan worden aan eenzame ouderen. Daarbij loopt de stichting wel tegenwoordig tegen het probleem aan dat ze door de nieuwe privacywetgeving geen namen en adressen meer door krijgen en het dan moeilijk wordt om achter de gegevens van deze ouderen te komen.

Daarnaast worden er ook projecten in het buitenland gesteund, waaronder een project in India. Daar verzorgt een jonge Nederlandse vrouw al zeker tien jaar lang straatkinderen. Een project dat door ‘t Schuurtje van Vincentius financieel wordt ondersteund.

 

Steun voor lokale middenstand

Zoals gezegd bestaat ‘t Schuurtje van Vincentius dit jaar vijfentwintig jaar. Er werd besloten om iets te organiseren voor de vrijwilligers die al jaren veel vrije tijd besteden aan de stichting. Door de corona viel er echter weinig te organiseren en daarom werd er een plan opgevat waarmee ook de lokale middenstand gesteund zou worden. “De middenstand in Zoetermeer, in het oude dorp, die hebben het allemaal niet breed. Het gaat allemaal wat achteruit. De mensen hebben allemaal wat minder omzet. Laten we de middenstand steunen. Toen hebben we alle vrijwilligers een waardebon gegeven van 25 euro, tenslotte bestonden we 25 jaar, te besteden bij een middenstander in de Dorpsstraat. En dat was een grandioos succes. De vrijwilligers vonden het een leuk idee en de middenstand vaart er wel bij. En zo helpen we ook de middenstand in een moeilijke tijd.”

 

Open ondanks corona

Na zo'n twaalf weken buitenverkoop te hebben gedaan hebben de vrijwilligers de inrichting binnen aangepast en een route aangegeven zodat de binnenverkoop weer kon beginnen. Mensen dragen een mondkapje, krijgen een mandje aangereikt en er kunnen maximaal vijftien mensen tegelijk naar binnen toe. Wie even moet wachten kan buiten onder een tent staan. 

‘t Schuurtje van Vincentius, is iedere eerste en derde zaterdag van de maand geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

Tekst en foto: Sacha van Vlaardingen

-advertenties-

-goede doel-