definitief ontwerp zwembadDe komst van het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark is weer een stapje dichterbij, het definitief ontwerp is naar de aannemers gestuurd. Zij kunnen nu een aanbesteding indienen, die naar verwachting nog voor de kerst toegewezen wordt aan één van de aannemers.

Bij het definitief ontwerp van het zwembad is rekening gehouden met reacties van de zwemverenigingen die gebruik gaan maken van het toekomstige zwembad. Ook de Toegankelijkheidsraad is betrokken geweest bij het tot stand komen van het ontwerp. 

 2019220 ligweide  2019220 recreatiebaden 01

‘Onsen'

Voor het ontwerp van het nieuwe zwembad liet architectenbureau VenhoevenCS zich inspireren door de ‘Onsen’: het traditionele Japanse badhuis. “Het zwembad is ontworpen als een houten paviljoen in de natuur. Tijdens warme zomerdagen (+25 °C) kan een deel van het dak en de gevel van het recreatiebad worden geopend waardoor bezoekers als het ware in de open lucht kunnen zwemmen. Ook in de winter blijft het gevoel dat je buiten bent: door de dakramen komt veel daglicht binnen en is de lucht altijd zichtbaar. Dit gevoel wordt nog versterkt door de groene beplanting in het interieur.”

 

Glijbanen en beweegbare bodem

Recreatieve zwemmers kunnen straks terecht in een modern recreatiebad met glijbanen en andere speelvoorzieningen. Ook komt er een wedstrijdbad met 8 banen en een doelgroepenbad met een beweegbare bodem. Op de eerste verdieping komt een horecagelegenheid met zicht op de drie zwembaden en een tribune voor 200 toeschouwers. In het ontwerp is extra aandacht voor toegankelijkheid en duurzaamheid. Zo komt er een speciale lift in het doelgroepenbad, is er een wachtruimte voor hulphonden en voldoet het ontwerp aan de BENG-norm (bijna energieneutraal gebouw).

 2019220 recreatiebaden 02  2019220 wedstrijdbad

Planning

Nu het definitief ontwerp af is, wordt de bouw van het zwembad aanbesteed en wordt een aannemer geselecteerd. Tegelijkertijd wordt er een planinrichting voor de directe omgeving gemaakt. 

Het ontwerptraject heeft wat meer tijd gevraagd dan aanvankelijk was aangenomen, omdat de wensen en eisen van toekomstige gebruikers zo goed mogelijk moesten worden ingepast.
Om vertraging in de bouw te voorkomen worden de aannemers tijdens de aanbesteding uitgedaagd zo efficiënt mogelijk te bouwen en krijgen ze meer punten bij een kortere bouwtijd. De start van de bouw staat gepland voor begin 2021 en het nieuwe zwembad moet in de zomer van 2022 opengaan.

-advertenties-

-goede doel-