20200627 19172Veteranendag werd dit jaar anders gevierd dan gewoonlijk, door het coronavirus. De gemeente Zoetermeer nodigde 25 veteranen uit om het officiële moment van het hijsen van de vlag bij te wonen, de andere Zoetermeerse veteranen konden de plechtigheid volgen via de live-stream.

Door een technisch mankement startte de live verbinding met de Veteranendag iets later dan gepland, maar het hijsen van de vlag en de toespraak van waarnemend burgemeester Lokker waren goed te volgen voor geïnteresseerde Zoetermeerders. Burgemeester Lokker: "De laatste maanden hebben we ervaren wat het betekent om je niet vrij te kunnen bewegen. En dan zaten we nog niet eens in een echte oorlog. Maar soldaten weten als geen ander wat oorlog wél betekent."

 20200627 19178  20200627 19181

 

Het stilstaan bij de veteranen blijft daarom heel belangrijk, volgens burgemeester Lokker. "De verhalen van onze veteranen móeten worden verteld. Zij hebben hun leven geriskeerd voor dat van anderen." 

Verhalen niet vergeten, maar vertellen

De burgemeester sloot zijn speech af met een eigen gedicht: 'De oorlog die nooit overgaat'. Hij nodigde de veteranen van Zoetermeer uit om hun verhalen op te tekenen in een boek. Lokker maakte een dergelijk boek al in Vijfheerenlanden, een gemeente in de provincie Utrecht ,waar hij begin 2019 waarnemend burgemeester was. Op deze manier worden de verhalen van de veteranen niet vergeten, maar blijven bewaard om steeds opnieuw te lezen en vertellen.

-advertenties-

-goede doel-