vluchtelingkinderenVerweesde vluchtelingenkinderen uit Griekenland zijn welkom in Zoetermeer, zo besloot de gemeenteraad dinsdagavond 19 mei. Op de Griekse eilanden bevinden zich ongeveer 5200 alleenstaande kinderen, onder erbarmelijke omstandigheden.

De beslissing om kinderen op te vangen ligt bij de Nederlandse overheid, zo vertelt wethouder Ter Laak, maar als Nederland dit gaat doen, dan zijn de kinderen ook welkom in Zoetermeer. “Het gaat hier niet alleen om weeskinderen”, aldus Ter Laak, “veel kinderen hebben misschien nog wel ouders, maar zitten zonder hun ouders in het kamp.”

De kinderen hebben geen toegang tot de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs en kunnen worden misbruikt of verhandeld. Al meer dan 60 Nederlandse gemeenten, waaronder nu ook Zoetermeer, hebben zich aangesloten bij de 'Coalition of the Willing' en zijn bereid om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. Zoetermeer gaat de opvang en begeleiding van de kinderen niet helemaal zelf doen, Voogdij-organisatie Nidos geeft aan dat zij klaar staat voor de opvang en begeleiding van deze kinderen.

Er is nog geen zicht op hoeveel kinderen er naar Zoetermeer zouden kunnen komen, eerst moet over de opvang landelijk nog een besluit genomen worden.

-advertenties-

-goede doel-