20200427 18553

Deze meisjes in Buytenwegh zijn vast van plan er thuis een leuk feest van te maken!

De verjaardag van onze Koning is dit jaar anders dan anders. Iedereen blijft zoveel mogelijk binnen en probeert er daar het beste van te maken. De straten ogen leeg en triest, in tegenstelling tot de zon, die schijnt uitbundig.

WhatsApp Image 2020 04 27 at 11.10.54Al vroeg ontstonden er lange rijen voor de bakkers in Zoetermeer. Keurig met 1,5 meter afstand wachtten de mensen op de door hen bestelde oranje tompoucen. Wie niet van tevoren besteld had, werd teleurgesteld, de tompoucen waren snel uitverkocht.

Deze Koningsdag, die de geschiedenis in zal gaan als Woningsdag omdat iedereen het feest thuis moet vieren, is de warmste Koningsdag ooit. Alsof het een goedmakertje is, schijnt de zon uitbundig en loopt de temperatuur al snel op. Een rondje langs Stadshart en Markt, waar een normale Koningsdag voor enorme drukte zorgt, leert dat de mensen ook echt thuis blijven. De Markt is, zonder vrijmarkt, leeg en verlaten. Toch valt het op dat heel veel mensen iets in een oranje kleur dragen en zijn er veel vlaggen te zien aan gevels en balkons.

“Het is ontzettend jammer dat we de vrijmarkten, de optredens en gezelligheid in de stad moeten missen dit jaar”, zegt Wethouder Margreet van Driel (Evenementen en Citymarketing), “Gelukkig zijn er creatieve (online) initiatieven georganiseerd waarmee we vanuit huis toch uiting kunnen geven aan ons gevoel van saamhorigheid.”

Zingen voor Saamhorigheid in Zoetermeer

20200427 18528Om 15.00 uur gaan door het hele land muzikanten en artiesten optreden voor ouderen. Woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes, Palet Welzijn, Piëzo, de Morgenster en de gemeente hebben de handen ineengeslagen om ook in Zoetermeer optredens te organiseren. Stichting Floravontuur en het CKC hebben de artiesten benaderd en bereid gevonden om de bewoners van 14 woongebouwen te vermaken met zang, dans en muziek. Vanuit de eigen woning kunnen de bewoners van de optredens genieten. Wethouder Ingeborg ter Laak (Zorg en welzijn) verwacht dat veel ouderen deze afleiding goed kunnen gebruiken: “Ouderen ontvangen nu nauwelijks bezoek. Dat moet ook, want onze gezondheid gaat voor alles, maar het menselijke contact wordt zo gemist. Met deze optredens willen wij bewoners een hart onder de riem steken en ze vooral plezier geven.”
Iedereen kan zich eenzaam voelen, ongeacht leeftijd. Daarom is er ook een optreden bij een woongebouw voor jongeren georganiseerd.

 

Spelletjes voor kinderen

Voor kinderen werden op verschillende plekken door buurtbewoners wel leuke spelletjes georganiseerd. Kinderen onder de 12 mogen samen spelen en zij vermaakten zich met echte Koningsdag spelletjes.

 Koningsdag 26  Koningsdag 37
Koningsdag 39

Koningsdag 45

 

Foto's kinderen: Farideh Ladrak, meer foto's op https://myalbum.com/album/QsRKxdKZ8vdh

-advertenties-

-goede doel-