Wethouder Jakobien Groeneveld portret lachendWethouder Jakobien Groeneveld roept Zoetermeerders op om vooral niet te aarzelen als hulp nodig is. “Er wordt nu veel meer gevraagd van mensen, ze moeten thuiswerken, maar ook thuis lesgeven aan hun kinderen en zitten allemaal op elkaars lip. Het is niet raar dat er dan spanningen ontstaan.”


De gemeente heeft de afgelopen weken alle gezinnen die in beeld zijn bij Jeugdzorg actief gebeld om te vragen hoe het hen vergaat in de coronacrisis. Zo kan snel actie worden ondernomen als problemen verergeren. Wethouder Groeneveld: “Mensen weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is aan hulp, ze denken al snel ‘iedereen zal het wel druk hebben met de crisis, ik bel maar niet’. Maar wij raden juist aan wél te bellen!”
Er is volgens de wethouder meer mogelijk dan mensen in eerste instantie denken. Persoonlijk met hulpverleners in gesprek gaan is nu lastig, maar met videobellen kan ook veel bereikt worden. Op dit moment maakt 5% gebruik van de noodopvang voor kinderen. Dit zijn ouders met vitale beroepen, maar ook ouders die een kind hebben met problemen kunnen in aanmerking komen voor de noodopvang.

 

Vooral zorgen over kinderen die niet in beeld zijn

De wethouder maakt zich vooral zorgen over kinderen die niet in beeld zijn bij bijvoorbeeld Jeugdzorg. Juist gezinnen die geen hulpverlening kregen, kunnen nu in de problemen komen omdat de spanningen in een gezin steeds hoger oplopen. “Als je kleine kinderen hebt, kan dat gewoon soms heel zwaar zijn. Als je bijvoorbeeld drie kinderen hebt waarvan er twee een probleem hebben zoals adhd of een stress stoornis, dan kan ik me voorstellen dat je als ouders soms niet meer weet wat je ermee aan moet.”
Er zijn nu nog geen signalen dat er extra kindermishandeling plaats vindt, maar het lastige is nu dat problemen en mishandeling zich allemaal achter de voordeur afspelen en een kind nu minder in beeld is bij bijvoorbeeld school of clubs die vaak als eerste problemen signaleren.
Groeneveld: “Het is eigenlijk nu een voordeel dat we, landelijk gezien, veel kinderen in de Jeugdzorg hebben. Van deze kinderen hebben we allemaal de gegevens, die kunnen we bellen en in de gaten houden.”

 

Extra mensen beschikbaar voor jeugdhulp

Jeugdzorg heeft extra medewerkers beschikbaar gesteld om vragen te beantwoorden en gezinnen te helpen. Dit gebeurt vooral digitaal, per telefoon en met videobellen. In het Stadhuis worden op dit moment ook corona-proof spreekkamers gemaakt, zodat ouders ook persoonlijk in gesprek kunnen met de hulpverleners. Het gaat hierbij vooral om gezinnen waar de problemen en spanningen steeds verder oplopen.

 

Meerpunt digitaal beschikbaar


DSC 0851 grootAlgemene vragen over je kinderen en gezin? Of vragen over je gezinsleven in tijden van het Coronavirus?
Je kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 17.30 uur en van 20.00 - 21.00 uur met Meerpunt bellen, appen of mailen als je vragen of zorgen hebt of behoefte aan een luisterend oor.
Klik hier voor een overzicht van het aanbod in Zoetermeer, informatie en tips in tijden van het Coronavirus.

-advertenties-

-goede doel-