20200401 093055

De eerste kennismaking met burgemeester Lokker verliep ook voor de pers digitaal, met een laptop op de ontbijttafel

Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker is op zijn eerste werkdag in Zoetermeer gestart met een kennismaking met de stad. Door de huidige coronamaatregelen zal dat allereerst veelal digitaal gebeuren, zo maakte hij ook in een digitale videovergadering kennis met de gemeenteraad.


“Ik ken Zoetermeer eigenlijk alleen van de Mandelabrug, waar ik onderdoor reed op weg naar Den Haag,” aldus de kersverse nieuwe burgemeester van Zoetermeer. “Door de hartelijke ontvangst –vooral digitaal- in Zoetermeer voel ik me hier al snel thuis. Ik wil ervoor zorgen dat alles zoveel mogelijk gewoon door kan gaan. Hierbij is het belangrijk dat ook de gemeenteraad weer snel een stem krijgt. De raad kun je in een goede democratie niet te lang stil zetten. De besluitvorming moet doorgaan.”
Prioriteiten stellen
In de huidige crisis is het volgens burgemeester Lokker belangrijk om prioriteiten te stellen en te kijken wat er op dit moment écht van belang is. De dienstverlening in de gemeente moet bijvoorbeeld blijven doorgaan, net als de communicatie naar de inwoners. “Er is veel onzekerheid, ook bij de inwoners van de stad en dan is het belangrijk dat de diensten van de gemeente zo veel mogelijk doorgaan. Net als andere fundamentele zaken zoals vuilophaling.”

 

Solidair zijn

Burgemeester Lokker roept de inwoners van Zoetermeer op om solidair te blijven en de regels in acht te nemen. “Alleen als we solidair blijven kunnen we ervoor zorgen dat de zorg niet overbelast wordt. Ik zie dat dat ook gebeurt en dat mensen heel creatief worden in communicatie.”
De druk op de huishoudens is op dit moment heel groot, aldus de burgemeester, omdat vaders en moeders er nu ook een onderwijstaak bij krijgen.

 

Ervaring als waarnemend burgemeester

Burgemeester Lokker, ‘71 jaar en daar ben ik trots op!’, heeft al veel ervaring in het waarnemend burgemeesterschap. De afgelopen jaren was hij waarnemend burgemeester in 8 gemeenten, in 2019 in Vijfheerenlanden en Hoeksche Waard. Lokker: “Dit zijn natuurlijk geen grote steden, maar het bestuur is wel heel complex doordat bijvoorbeeld Hoeksche Waard uit ongeveer 15 dorpen bestaat, met allemaal hun eigen cultuur. Ik denk dat het wat dat betreft minstens wel zo complex is als een grote stad zoals Zoetermeer. Het is een fantastische afwisseling om nu in een stad werkzaam te mogen zijn.”


In Zoetermeer zal Jan Pieter Lokker als waarnemend burgemeester onder andere de portefeuilles openbare orde, handhaving en communicatie op zich nemen. “Daarnaast zal ik het besluitvormingsproces van de raad zo goed mogelijk begeleiden. En dan heb ik mijn handen vol!”, zo besluit de burgemeester.

-advertenties-

-goede doel-