20200328 17638Les krijgen online is tegenwoordig niets bijzonders. Van rekenwerk tot sportles, het komt allemaal digitaal ons huis binnen. Maar online les krijgen in de eeuwenoude kunst van het Japanse zwaard hanteren (iaido) is iets wat je niet zomaar verwacht.

Elke zaterdagavond volgen een tiental leerlingen lessen in de klassieke Japanse kunst van het zwaardtrekken in de gymzaal aan de Nesciohove in Buytenwegh. De zwaardkunst heet iaido en is terug te voeren naar het Tokugawa tijdperk van 1603 tot 1868. De beoefenaar leert niet alleen hoe hij het zwaard moet hanteren, maar ook hoe een goede houding aan te nemen. Iaido draait om concentratie, zelfbeheersing en controle van al je bewegingen met het zwaard.

Vanuit de traditie is het gewoonte dat de leerling direct onderwijs krijgt van de leraar om de kunst zo goed mogelijk aan te leren. Deze vorm van direct onderricht is altijd zo gegaan. Totdat de corona crisis kwam. 

De iaido-lessen worden bij Budoschool Tomo no Kai gegeven door Mark Neijssel. Door het verplichte thuisblijven moest de traditie doorbroken worden. Mark zegt hierover: "In de 30 jaar dat ik les geef, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Ik ben gewend om naar de kleinste details bij mijn leerlingen te kijken. Ik hoor aan de 'zoef' van hun zwaard of zij de slag technisch goed maken. Van dit persoonlijk lesgeven naar online lessen, ik had er een hard hoofd in."

 20200328 17641  20200328 17649


Online Samurai-les

Samen met zijn dochter Robine werden de leerlingen online welkom geheten door Mark vanaf zijn zolder. Deze ruimte is altijd al een oefenruimte geweest in zijn huis omdat er naast iaido ook door de hele familie karate wordt beoefend. Veel bewegingen zijn voor de webcam goed voor te doen. Alleen de details zijn lastiger om uit te leggen voor de leraar. "En waar ik dacht dat het uitleggen het grootste probleem was, hebben we gemerkt dat de ruimte waar de leerlingen staan het grootste probleem is. Het zwaard is lang en de plafonds in de huizen zijn te laag om te trainen. En daarom kunnen wij alleen de slagen oefenen terwijl wij op onze knieƫn zitten. Maar we trainen nu de technieken die we kunnen doen des te intensiever. Zou ik dit online lesgeven altijd willen blijven doen? Nee absoluut niet. Ik ben gek op lesgeven en het persoonlijk contact met mijn studenten. Maar onder de omstandigheden doen wij wat wij kunnen. En iaido is: 'de kunst van het aanpassen' en daar blijven wij trouw aan," zegt Mark.

-advertenties-

-goede doel-