20200316 160929De stemming onder veel ondernemers in het Stadshart is bedrukt. Steeds meer winkels sluiten op eigen initiatief omdat de verkoop hard terug loopt. Ook willen ketens hun personeel beschermen tegen besmetting. Zelfstandigen hebben het enorm zwaar.

De Primark sloot vandaag haar deuren en vele winkels gingen vandaag pas om 12 uur open. Maar er is grote twijfel bij eigenaren of ze morgen wel open moeten en kunnen. In gesprek met eigenaren en personeel van verschillende winkels verspreid over het Stadshart, kwam duidelijk naar voren dat er veel twijfel is over wel of niet open blijven. Van de ongeveer 150 winkels in het Stadshart, zijn er nog 107 open.

Waar bij de grote ketens het besluit genomen wordt door het hoofdkantoor, leven de zelfstandigen continue met de vraag: 'ga ik  sluiten of niet?' Voor hen heeft open blijven het voordeel dat er tenminste nog enige inkomsten binnen komen. Maar zij zien dat het aantal klanten snel af neemt en dat de grote winkels gaan sluiten. 'De loop is er uit'.

 

 Stadshart3  Stadshart1
 Een rij voor de Action  Primark sluit tot 6 april

 

Geen koopavond

Nagenoeg alle winkels lieten weten dat er vrijdag geen koopavond zal zijn. Ruim 40 winkels hebben aangepaste openingstijden, zij openen vanaf 12 uur en sluiten dagelijks om 17.00 uur. Miss Etam, Steps en Mango gaan zeker morgen niet meer open, maar de verwachting is dat zij niet de enige zijn. Er was echter geen personeel die daar openlijk een uitspraak over durfde te doen. De zelfstandige winkeleigenaren zijn teleurgesteld dat er geen gezamenlijk besluit is genomen, maar dat het ieder voor zich is. 


Stadshart2De gezelligheid is weg

In het horeca gebied is het leeg, nu alle tafels en stoelen weg zijn gehaald. In de Passage lopen nog maar weinig mensen voorbij. Op de Promenade lopen wel mensen, maar lang niet zo veel als op een normale doordeweekse dag. De vraag is hoe lang het publiek nog in het Stadshart kan winkelen. Een vraag waar nu nog geen duidelijk antwoord op gegeven kan worden. Veel bezoekers geven aan dat de gezelligheid weg is.

 20200318 175804

Foto Stadhuisplein: Rick Juffermans
Overige foto's: Mark Neijssel

-advertenties-

-goede doel-