IMG 0620De misdaadcijfers over 2019 zijn bekend en laten een stijging zien van totaal 6%. Hiermee komt een einde aan de jarenlange daling van het totale aantal misdrijven in Zoetermeer. Vorig jaar was er nog een daling van 7% ten opzichte van 2017.

Burgemeester Aptroot vindt vooral de toename van het aantal straatroven (van 23 naar 46) en het aantal overvallen (3 naar 8) zeer verontrustend. Een aantal daders van deze misdrijven is bekend, zij maken deel uit van problematische jeugdgroepen. De politie zet hard in op deze jeugdgroepen, vorig jaar zijn er 39 verdachten opgepakt. Twee van de drie jeugdgroepen in de stad worden aangemerkt als hoog-risico-groepen. De jeugdmarshall houdt zich intensief bezig met deze groepen. De leden van de jeugdgroepen vertonen crimineel en zeer risicovol gedrag en hebben vaak banden met georganiseerde criminaliteit. Burgemeester Aptroot vermeldt in het rapport over de misdaadcijfers dat de kopstukken van deze overlastgevende groep eind 2019 zijn opgepakt en momenteel in detentie verblijven.

Inbraken dalen

Positief is dat het aantal woninginbraken blijft dalen. Ook het aantal winkelinbraken is gedaald en is in jaren niet zo laag geweest als in 2019. De gemeente besteedt de afgelopen jaren veel aandacht aan het terugdringen van deze inbraken, onder meer met een subsidie-actie en voorlichting op de wijkveiligheidsavonden.


Het aantal diefstallen van een bromfiets of snorfiets is met 110 gemelde gevallen afgelopen jaar 80% gestegen. Ook het aantal diefstallen met geweld nam toe, met 44% naar in totaal 78 gevallen in 2019. Bij de cijfers voor brandstichting (- 35%), zakkenrollerij (-30%) en diefstal uit motorvoertuigen (-21%) is dan weer een daling te zien.

-advertenties-

-goede doel-