groepsfoto bouwend nederlandIn 2020 is iedere basisschool verplicht om wetenschap en technologie aan te bieden. Technologie is immers overal om ons heen. Reden voor Kindcentrum Het Palet om voor het schoolproject het thema ‘bouwen’ te kiezen en zo de kinderen kennis laten maken met deze branche.

Onderdeel van het project was een bedrijfsbezoek aan het hoofdkantoor van Bouwend Nederland met de groepen vijf, zes en zeven. In de vroege ochtend vertrokken de kinderen te voet naar het voor hen welbekende gebouw, want het ligt direct aan de A12, in de eigen wijk Rokkeveen.

foto gebouw bouwend NederlandDe architect heeft het markante gebouw zo ontworpen dat de gemeenschappelijke ruimtes zoals de vergaderzalen, de bedrijfskantine en de filmzaal niet op de begane grond zijn gevestigd, maar op de bovenste verdieping. Zo kan men optimaal genieten van het uitzicht. De constructieve delen, namelijk de witte buizen, zijn naar buiten gebracht, zodat de constructie goed te zien is en dit geeft een bijzonder esthetisch effect.

In de lessen voorafgaand aan het bezoek besteedden de leerkrachten al aandacht aan diverse soorten gebouwen, de mensen die bij het ontwerp en de bouw nodig zijn en toonden voorbeelden van constructies. Daardoor herkenden veel kinderen tijdens het bezoek de kubusconstructie.

Het programma bestond uit een film over het gebouw, de bouw ervan en zijn functie. Ook werden de kinderen rondgeleid. Zo zagen zij bijvoorbeeld de machinekamer die zorgt voor de verwarming en verkoeling van het gebouw, de vergaderzalen, de kantine en het dakterras. De leerlingen waren erg enthousiast over het geweldige uitzicht, het gevoel van hoogte en de transparantie van het gebouw. Ze mochten omhoog en omlaag met de glazen liften aan de buitenzijde van de gevel. Een mooie ervaring, want je kon op die manier de hele omgeving zien, inclusief de school. En sommige leerlingen zagen zelfs hun eigen huis.

 

vergaderzaal gr 5Het verdere programma

Alle groepen van het Palet zijn druk bezig met thema ‘bouwen’. In de onderbouw ontwerpen en bouwen de kinderen hun eigen egelhuisje, waarbij aandacht besteed wordt aan de functie van het huisje voor een egel in winterslaap. Ook maakt iedere groep een echt egelhuis, waarvan enkele in de eigen natuurtuin van de school komen te staan. Andere worden geschonken aan Egelopvang Zoetermeer, vlakbij de school.

Ook gaan alle groepen aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren. Door deze werkvorm wordt een onderzoekende houding gestimuleerd. De onderbouw gaat stevige huisjes ontwerpen voor de drie biggetjes, naar aanleiding van het sprookje van de drie biggetjes en de boze wolf.
De bovenbouw gaat aan de gang met het ontwerp van een gebouw op schaal, dat ze ook zelf in elkaar gaan zetten. Daarbij wordt aandacht besteed aan de voorzieningen, functie, indeling en natuurlijk ook aan de constructie van het gebouw.

-advertenties-

-goede doel-