Vuurwerk 2Dennie van Herwijnen, van de gelijknamige winkel in de Dorpsstraat, volgt het nieuws over het al of niet verbieden van vuurwerk met grote belangstelling. Hij is immers één van de grootste verkopers van vuurwerk in de stad. Dennie: “Het gedrag is het grote probleem, niet het vuurwerk!”


Volgens Dennie gaat een verbod op consumentenvuurwerk het probleem echt niet oplossen. “De mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag én dat van hun kinderen”, zo stelt hij. “Door onverantwoordelijk gedrag ontstaan die gevaarlijke situaties, niet door het consumentenvuurwerk dat ik verkoop!” Bij Herwijnen wordt alleen legaal en goed gecontroleerd vuurwerk verkocht, volgens Dennie is zo’n 95% van de verkoop siervuurwerk. De overige verkoop is knalvuurwerk. “Maar ook dat is aan strenge regels gebonden”, vertelt Dennie, “het mag hooguit 120 decibel produceren en maar een paar gram kruit bevatten. Dat zijn echt niet die grote knallen die je overal hoort!”


Het overlast veroorzakende vuurwerk wordt volgens Dennie Herwijnen dan ook niet in de Nederlandse speciaalzaken verkocht. “Er komen vrachtwagens vol illegaal vuurwerk uit landen als Polen, ook wordt veel bezorgd. Zie dat maar eens te stoppen!” Dennie is het helemaal eens met de burgemeester  dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten nemen en hun kinderen moeten leren goed met vuurwerk om te gaan.

Zelf geeft hij elk jaar voorlichting over vuurwerk op de basisschool, waarin hij de gevaren van vuurwerk uitlegt. “Ik vertel ze over de gevaren en over groepsdruk. Ik hoop dat de kinderen die nu in groep 5 of 6 zitten, er dan later verstandig mee om zullen gaan”.


Een vuurwerkverbod in alleen maar Zoetermeer geeft Dennie weinig kans van slagen. “Als er in steden om ons heen wel verkocht mag worden, is het hier ook niet tegen te houden”. Een landelijk verbod zal wel een grote strop betekenen voor zijn winkel, waar de laatste jaren veel geïnvesteerd is in het veilig opslaan van het vuurwerk.

 

Opvoeden is echt niet altijd leuk

Burgemeester Aptroot nuanceerde tijdens het persuurtje zijn uitspraken van de Nieuwjaarstoespraak. Hij riep daarin op tot een totaalverbod op vuurwerk. Nog steeds is de burgemeester van mening dat vuurwerk geheel verboden moet worden, maar hij geeft toe dat het heel lastig is om dit per gemeente te regelen. Aptroot: “Het simpelste is als het landelijk wordt geregeld door het kabinet, dan kan meteen ook verkoop en bezit verboden worden. Ik ga hier zeker voor lobbyen in Den Haag, samen met vele andere Nederlandse burgemeesters!”


De jaarwisseling is dit jaar in Zoetermeer relatief rustig verlopen, op de grote brand bij Shurgard na waren er weinig incidenten. “Toch waren er wel meer dan 20 vuurwerkslachtoffers in Zoetermeer, mensen die behandeld zijn bij de huisarts of in het ziekenhuis. Dat zijn er 20 teveel.”
Een groot deel van het probleem ligt volgens de burgemeester bij de ouders. “Ouders zijn minimaal tot hun kinderen 18 jaar zijn verantwoordelijk, en een goede ouder voelt zich ook nog lang daarna verantwoordelijk! Ouders moeten beter gaan opvoeden, opvoeden is echt niet altijd leuk. Vooral niet als het gaat om grenzen aangeven. Maar het is wel hard nodig!”

-advertenties-

-goede doel-