padDe Dierenbescherming is ook dit jaar op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. In Zoetermeer trekken tussen eind februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats.

Bij de reis van de padden moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden worden overzetters gezocht die hen helpen om veilig naar de overkant te komen.

 

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n 6 weken.  

 

Werkzaamheden

Als paddenoverzetter moet je in elk geval 6 weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar zijn in de periode van eind februari tot half april. Je gaat ongeveer 3 à 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur.
Naast het overzetten worden de verschillende dieren ook geregistreerd. Voor nieuwe vrijwilligers wordt er in februari een informatieavond georganiseerd.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de site. Voor meer informatie kun je contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-