Yvonne Buitendijk Monuta OgierHet Nationaal Vak examen Uitvaartzorg (NaVU) is een nieuwe opleiding voor uitvaartverzorgers. Yvonne Buitendijk van Monuta Ogier in Zoetermeer mocht het diploma in ontvangst nemen en is nu gecertificeerd uitvaartverzorger.


Yvonne Buitendijk: “Het blijft voor mij heel bijzonder dat ik bij mensen binnenkom op zo’n intiem moment. Families vertellen vaak al snel veel bijzondere verhalen; soms luchtig, soms beladen, waardoor ik een beeld krijg bij hun overleden dierbare. Door goed te luisteren en samen te werken, komen we tot een passend en persoonlijk afscheid.”


Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg

Om de vakbekwaamheid van uitvaartverzorgers in Nederland te borgen is het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) in het leven geroepen. Het vakexamen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Quinten Fraai, CEO bij Monuta: “Het vak van uitvaartverzorger is geen wettelijk beschermd beroep. Daarom vindt Monuta het van groot belang dat al haar uitvaartverzorgers goed opgeleid zijn, hun vakdiploma hebben en geregistreerd worden.”


Het inwerkprogramma van Monuta is erop gericht om een stevige basis neer te zetten om het vak te leren zonder dat er op nabestaanden wordt ‘geoefend’. Daarom krijgt elke nieuwe uitvaartverzorger een mentor. Het inwerkproces duurt in totaal twaalf weken. Hierbij krijgen de nieuwe uitvaartverzorgers de ruimte om te leren van hun collega’s en uiteindelijk ook zelfstandig aan het werk te gaan. De laatste fase van het opleidingsprogramma is het NaVU-examen.

-advertenties-

-goede doel-