debesturing gebouw havenLangs de Afrikaweg en in Rokkehage staan veel gebouwen leeg die door creatieve bedrijven en kunstenaars gebruikt kunnen worden. Kunstenaar Aldo Kroese vertelt 11 december tijdens deze stadslezing over het makerscollectief De Besturing, waar hij ook zelf werkt.


Experimenteren en creatieve ideeën

Een broedplaats is een atelierverzamelgebouw voor kunstenaars en (startende) creatieve bedrijven. Zij vinden hier betaalbare werkruimte en kunnen er experimenteren. De Baztille is een bekend Zoetermeers ateliergebouw. Broedplaatsen kunnen de culturele sector versterken en het imago van een gebied in ontwikkeling verbeteren.

De Besturing ligt op het Haagse bedrijventerrein de Binckhorst. Hier werken meer dan 40 kunstenaars, ontwerpers en andere makers. Zij ontwikkelen ook gezamenlijke projecten. Kruisbestuiving tussen de verschillende kunstenaars en creatieven levert vaak innovatieve ideeën op. Een grote ruimte in het gebouw kan voor allerlei evenementen en tentoonstellingen gebruikt worden.


Meer mogelijkheden voor cultuur

Zoetermeer scoort laag op het gebied van cultuur [onderzoek Atlas voor Gemeenten]. In vergelijking met andere steden is het aanbod niet hoog, maar er is ook nauwelijks ruimte voor culturele bedrijven. Niet verwonderlijk, want in een New Town heeft groei van de culturele sector tijd nodig. Nu ontstaat er ruimte. In ontwikkelgebied De Entree staan langs de Afrikaweg veel kantoren leeg. En bij bedrijventerrein Rokkehage staat de gevangenis leeg. Welke (tijdelijke) mogelijkheden ontstaan hier?

Aanmelden kan hier.


• Stadslezing door Ria de Waal (makelaar broedplaatsen Den Haag, Moore) en Aldo Kroese (De Besturing)
• Datum: woensdag 11 december 2019
• Tijd: 19.00 – 20.30 uur
• Locatie: Stadhuis Forum, Forum Cafe, Stadhuisplein 1 Zoetermeer
• Organisatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer

Foto: De Besturing in Den Haag

-advertenties-

-goede doel-